Imam paradontozo.  Bolezen naj bi imela ze vrsto let, moja zobozdravnica je ni prepoznala. Ne morem razumeti kako  je to mogoce. Za higieno skrbim nadpovprecno (medzobne krtacke, ustne vode). Sem pa pogosto v stresu. Z zdravljenjem sem ze pricela, luscenje. Zanima me kaj lahko pricakujem v bodoce, specialist pravi, da je v tem trenutku moje zdravje precej ogrozeno. Hvala za odgovor



Spoštovani!

Za odgovor bi si moral ogledati vsaj ortopanski rtg posnetek. V kolikor lahko naredim tudi klinični pregled bi bilo še toliko bolje.

Lep dan še naprej!


Pozdravljeni!

Pred mnogimi leti sem v nesreči potolkla zgornje štiri zobke (2,1,1,2). Socialen mostiček sem nosila 13 let, razen grdega izgleda tega mostička pa nisem imela nikoli težav z polomljenimi zobki. Ko sem pa lani šla v mejavo mostička na kovinsko porcelanskega, so se začele težave. Dvojka, ki je bila vsa ta leta živa, je začela zelo boleti. Slika bp.  Kar pa me je v parih mesecih začela še dlesen peči nad mostičkom in krvaveti. Ugotovljeno, da gre za alergijo in so mi ga po 6 mesecih nošenja dol sneli. Od takrat pa me boli tudi druga dvojka, ki pa že od nesreče dalje nosi štift. Živo dvojko je zdravil in je zdaj polnjena a me še vedno boli, slika pa spet kaže, da je vse ok! Tista dvojka s štiftom pa nima zadostno polnjeno korenino že 25 let. Pravi da tega ne more popraviti, ker ta štift ne gre ven. Vse to razumem.  Ne razumem pa tega, da bi on kmalu na obstoječe stanje delal cirkonski mostiček. Kakšno tveganje to pomeni zame?  Nenazadnje sem v pol leta šla dvakrat čez demontažo mostička, in nazadje je šlo s precej sile dol, res je bilo grozno, ko kar ni hotelo dol!  Zlomljeno naj ne bi bilo nič. Kaj bi naredili vi, če bi bila vaša pacientka?  Resnično me skrbi za te zobke, saj še po toliko letih nisem prebolela te izgube, ki je močno vplivala na mojo samozavest. Za odgovor se vam iz srca zahvaljujem in vam želim lep dan.




Spoštovani!

Odločitev glede nove protetične konstrukcije na nosilce, ki so avitalni, v vsakem primeru nosi določeno tveganje. Na vsak način poiskusimo stanje nosilcev približati optimalnemu (popraviti obstoječe polnitve, vstaviti zatiče...). Ocenitev prognoze je težka, ključni moment , ki vpliva nanjo, pa je velikost oziroma prisotnost obstoječih periapikalnih procesov. Za odgovor bi si moral ogledati rtg posnetek (lokalni ali pregledni). V kolikor je mogoče mi ga lahko posredujete po elektronski pošti.

Lep dan še naprej!


Lepo pozdravljeni,

na vas se obračam z vprašanjem. Zadnjih nekaj let opažam nenavaden občutek na predelu desnega ušesa (kot bi imela na tem predelu poveznjeno neko posodo - občutek blagega pritiska... hitrjše izenačevanje višinske razlike v desnem ušesu kot v levem. Hitro mi začne pokati. Zelo redko se pojavi tudi prava bolečina), bila sem na pregledu ORL in pravijo, da je z ušesom vse v redu.
Imam pa na desni strani polnitev zob 6 in 7 zgoraj. 8 zgoraj je odstranjena. SPodaj prav tako polnitev zob 5 in 6. 8 odstranjena.
Iz CT slike je razvidno, da se na področju desno zgoraj (nad zobom 7 in na predelu nad odrtanjenim modrostnim zobom) dogaja nek vnetni proces (granulom).
Zanima me, če mislite, da je občutek v moje desnem ušesu povezan s temi zgornjimi zobmi. Slišala sem namreč, da so težave sluhom povezane s spodnjo čeljustjo..

Zanima me, kako se ponavadi zdravi granulom na področju osmice, na mestu, ki ej tako težko dostopno. Ali se do tega mesta dostopa tudi skozi nos in kakšne so v tem primeru posledice za pacienta?

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor,
Lep pozdrav, Mateja



Spoštovani!

Menim da povezava med opisanimi problemi z zobmi in ušesi ne obstaja. Za koreninsko zdravljenje modrostnika se odločamo, če je praktično izvedljivo (dostopnost, morfologija kanalov...). V kolikor je terapija neizvedljiva ga izruvamo. Nisem še slišal za terapijo skozi nos.

Lep dan še naprej!


Pozdravljeni!
Stara sem 35 let in imam  zelo lepe zobe, a vseeno velik problem.
Pri deseti letih starosti mi je ortodont izpulil  vse štiri zdrave petice, zaradi premalo prostora pri izraščanju osmic. Tu so se mi zobje uravnali.
Pred petimi leti pa so se začele bolečine leve šestice, ki je bila čisto zraven štirice (zapolnile so izgubljeno petico). Šestico smo zdravili dve leti, nakar pa mi jo zobozdravnica izpulila.Nato sem imela pred dvema letoma še apikotomijo leve štirice, a bolečine so ostale.
Zdaj pa me zanima kaj storiti, saj bom še ob štirico, sedmica pa se je že nagnila nastran za 45 stopin,.
Zanima me kaj mi predlagate in kakšna je cena.
Lep pozdrav in hvala za odgovor.     Obupana Nadja





Spoštovani!

Izgubljeno šestico je najbolje nadomesiti z zobnim vsadkom. Cena:
-720 Eur (vsadek)
-420 Eur (krona na vsadku)
.Za odločitev o terapiji štirice bi si moral ogledati RTG posnetek. Ruvanje je zadnja možnost.

Lep dan še naprej!


Spoštovani,
 
prosila bi za čim hitrejši odgovor na moje vprašanje:
 
Pred 4 leti sem imela bolečine v zgornji šestici levo in zob je bil zdravljen, odstranjen živec in polnjena korenina. Zob mi je ves čas po tem povzročal občasne večje ali manjše bolečine, o čemer sem zobozdravnika obvestila, njegovo pojasnilo je bilo, da slika kaže vse bp. in da na to vpliva moja splošna odpornost. V marcu letos so postale bolečine neznosne, zobozdravnik mi je zob ponovno odprl in ven je iztekel gnoj, po ponovnem zdravljenju in tudi oralnih antibiotikih mi ga je ponovno zaprl. Tudi po tem posegu so se bolečine nadaljevale, zato sem ob koncu avgusta ponovno obiskala zobozdravnika, ki je povedal, da slika kaže vse bp in se bo zadeva umirila. V prejšnjem tednu je vnetje povzročilo precejšnjo otečenost dlesni in lic. Ponovno sem dobila antibiotik, da bi se oteklina zmanjšala (do danes se ni prav veliko) in v ponedeljek naj bi mi zob ponovno odprl, da vidi, če ni morda počena korenina. Če je temu tako, bo moral zob izdreti. Prosim vas za mnenje, če je mogoče v mojem primeru storiti še kaj drugega?
 
Lep pozdrav in lep dan!
Andreja



Spoštovani!

Apikotomija, oziroma odstranitev vrška korenine, je na dotičnem zobu zelo težko izvedljiva. V poštev pride le ponovna obravnava koreninskih kanalov, v kolikor so kanali prehodni. Če je prozadetost obzobnih tkiv ob vršku korenine prevelika, je prognoza omenjene terapije slaba. Za odločitev bi si moral ogledati RTG posnetek.

Lep dan še naprej!