Pozdravljeni,

meseca avgusta sem zaradi bolečin (močno skelenje) ob vnosu hrane (zvečenje) in ob pitju obiskala zobozdravnika. Sprejel me je dežurni zobozravnik, ker je takrat bil moj zobozdravnik na dopustu. Pod amalgamsko plombo se je naredil globoki karies. Naredil je direkno kritje pulpe in začasno plombo ter mi naročil naj se čim prej naročim mojemu zobozdravniku. Čez mesec dni (takrat se je vrnil z dopusta) sem obiskala mojega zobozdravnika, ki mi je pregledal zob in me naročil čez mesec dni (oktobra). Rekel je, da ne ve točno kako se bo zob odzval ter upa da ne bo zapletom. Sam je še omenil, da zdravljenje koreninskih kanalov je zapleten poseg. Sedaj me zob ob pitju hladne pijače še vedno skeli in ob žvečenju (če točno zvečim pod tem zobom) čutim rahlo bolečino.
Zanima me ali naj pokličem mojega zobozdravnika in se naročim prej ter če bo v mojem primeru zdravljenje korenin obvezno.

Iskreno se vam zahvaljujem za vaš odgovor.

Lp.
Spoštovani!

Klinično ločimo povratni in nepovratni pulpitis (vnetje zobne sredice). V kolikor je zob boleč na pritisk, žvečenje, potrk ali spontano boleč, potem lahko diagnosticiramo nepovratno stanje, kar pomeni koreninsko zdravljenje. Samo skelenje na vroče, mrzlo ali na spremembe osmotskega tlaka še ne pomenijo nepovratnega stanja. Zob se v tem primeru ponavadi sam popravi v prvotno stanje.

Lep dan še naprej!


Lep pozdrav, na vas se obračam s prošnjo za pomoč pri ugotavljanju vzroka bolečine. Po šest mesečnem zdravljenju zgornje 6 in 7, me še vedno boli na dotik na vrhu dlesni do konca čeljusti. Bolečina je stalna in neprijetna, kot bi bilo nekje vnetje. Zobozdravnik je obupal in mi je napisal napotnico za endodonta.  Kanala v omenjenih zobeh mi je napolnil, zdaj pa  čakam na zalivke. Naredila sem tudi ortopan, ki pa je pokazal na vredu polnitve zob. Čakalne dobe so dolge, mene pa skrbi in ne vem kako naprej. Ali je smiselno najti drugo mnenje? Hvala in lp
TinaSpoštovani!

Vsekakor lahko zaupate svojemu zobozdravniku. Vsak terapevt v primeru kompliciranih primerov napoti pacienta na kliniko, kjer se ukvarjajo le s primeri, ki v klasični praksi niso rešljivi. Napotitiev pomeni tudi sekundarno mnenje.

Lep dan še naprej!


Pozdravljeni,
stara sem 18 let in imam naravno precej rumene zobe. Zobje so drugače zdravi, ne pijem kave, čaja, ne kadim in redno obiskujem zobozdravnika, ter skrbim za ustno higieno. Problem je tudi to, da imam še vedno en mlečni zob in sicer je to trojka na spodnji strani. Opravila sem slikanje, ki pa je pokazalo, da stalnega zoba ni spodaj, tako da imam v bistvu en zob manj. Zobozdravnica mi je mlečni zob pustila, saj je rekla da je povsem  zdrav. Želela pa bi si zobe pobeliti in me zanima ali je to v mojem primeru sploh mogoče? Hvala za odgovor.
Lep pozdrav,
MartaSpoštovani!

Zobje s časom spreminjajo barvo v smeri rumenkastih, rjavkastih ali sivkastih odtenkov, skratka postajajo temnejši. Spremembe so posledica površinskih zabarvanj (jih je mogoče odstraniti) ali globinske spremembe barve, ki sledi spremembi skleninske strukture. Zobje ves čas po izrastu v ustno votlino zorijo, kar pomeni da izboljšujejo strukturo trdih tkiv. Skleninski kristali so vedno bolje urejeni, sklenina postaja zato bolj prosojna za svetlobo (podobna steklu), s tem pa postane temna dentinska barva bolj vidna. Te spremembe lahko zabrišemo z beljenjem, kar pomeni da ponovno demineraliziramo površinski skleninski sloj, svetloba se na površini bolj sipa (ne prehaja skozi sklenino) in zob postane bolj bel. 

Lep dan še naprej!


Pozdravljeni.zdreti mi morajo spodnje enke in dvojko potem dobim mosticek....za ta cas dokler se to pozdravi moram dobiti zacasni nadomestek zobozdravnica mi je podala dve opciji snemljivo protezico ki jo dobim tisti dan ali fiksno ji bi bi mi jo nanestila cez kak teden ali vec tako je rekla.pa me zanima katera opcija je boljsa in se bolj obnese ona mi ni nic konkretno predlagala sam da naj se odlocim.seveda jaz bi ta nadonestek cim prej pa me tudi zanima kako se ta snemljiva obnese drugace moram vsaj teden dni cakat za fiksno.financno pa da je enak strosek.kaj mi vi predlagate?hvala za odgovor.lp.ksenijaSpoštovani!

V kolikor je mogoče je bolje nositi fiksen nadomestek.

Lep dan še naprej!


Pozdravljeni me zanima za sina starega 9 let.Na desni strani zgoraj ni imel mlečne dvojke,slike so pokazale da tudi zgoraj levo in desno nima stalnih dvojk.ampak da bodo na to mesto prišle trojke. Tako so nam rekli pri otr.zobozdravniku. Prosim za vaš nasvet in hvala.Spoštovani!

Trojke se bodo sigurno pomikale na mesto dvojk, vendar pomik ne bo tolikšen da bi zobje prišli v kontakt. V opisanem primeru je najprimernejša kombinirana terapija:
ortodontska terapija bi s fiksnim aparatom premaknila trojke na pravo pozicijo, ostal bi prazen prostor za dvojke, ki se jih nadomesti z zobnimi vsadki.

Lep dan še naprej!