Sladjana sprašuje:

Pozdravljeni,

meseca avgusta sem zaradi bolečin (močno skelenje) ob vnosu hrane (zvečenje) in ob pitju obiskala zobozdravnika. Sprejel me je dežurni zobozravnik, ker je takrat bil moj zobozdravnik na dopustu. Pod amalgamsko plombo se je naredil globoki karies. Naredil je direkno kritje pulpe in začasno plombo ter mi naročil naj se čim prej naročim mojemu zobozdravniku. Čez mesec dni (takrat se je vrnil z dopusta) sem obiskala mojega zobozdravnika, ki mi je pregledal zob in me naročil čez mesec dni (oktobra). Rekel je, da ne ve točno kako se bo zob odzval ter upa da ne bo zapletom. Sam je še omenil, da zdravljenje koreninskih kanalov je zapleten poseg. Sedaj me zob ob pitju hladne pijače še vedno skeli in ob žvečenju (če točno zvečim pod tem zobom) čutim rahlo bolečino.
Zanima me ali naj pokličem mojega zobozdravnika in se naročim prej ter če bo v mojem primeru zdravljenje korenin obvezno.

Iskreno se vam zahvaljujem za vaš odgovor.

Lp.Zobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spoštovani!

Klinično ločimo povratni in nepovratni pulpitis (vnetje zobne sredice). V kolikor je zob boleč na pritisk, žvečenje, potrk ali spontano boleč, potem lahko diagnosticiramo nepovratno stanje, kar pomeni koreninsko zdravljenje. Samo skelenje na vroče, mrzlo ali na spremembe osmotskega tlaka še ne pomenijo nepovratnega stanja. Zob se v tem primeru ponavadi sam popravi v prvotno stanje.

Lep dan še naprej!