Pozdravljeni! Obračam se na Vas, v upanju na odgovor na zastavljeno vprašanje. Težave mi povzroča šestica, ki naj bi je bilo (po mnenju dveh zobozdravnic) nemogoče na klasičen način ozdraviti. Po njunem mnenju ni mogoče očistiti zobnih kanalov, zaradi česar sta mi predlagali, ali odstranitev zoba ali zdravljenje pri endodontu. Sama ne želim izpuliti zoba, če bi le obstajala še kak druga rešitev. Predlagana rešitev, torej zdravljenje pri endodontu, pa je dokaj draga, še posebej za študente, ki tolikšnih finančnih sredstev nimamo. Zaradi tega me zanima, če obstaja pri Vas koncesija na tovrstno storitev, oziroma, če mogoče veste, če pri katerem drugem specialistu obstaja dotična zadeva. V upanju na čim hitrejši odgovor se Vam vnaprej zahvaljujem in Vam želim lep dan!Spoštovani! Glede na to, da sta že dva terapevta podala podobno mnejnje o zdravljenju šestice, dvomim, da bi lahko našli strokovnjaka, ki bi mu uspelo omenjeno zdravljenje. Vsekakor se z dotičnimi problemi ukvarjajo specialisti. Za način plačevanja storitev pri posameznih bi morali vprašati neposredno. Morda bi bilo vredno nasloviti zastavljeno vprašanje na stomatološko kliniko v Ljubljani. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni! Kakšen mesec nazaj sem obiskala zobozdravnika, zaradi pregleda zob, če je vse uredu.Vendar me je napotila na slikanje vseh zob, ker je bila začudena, da bi pri 36 letih imela paradontozo. Slike so pokazale, da sem na prvi poti do te bolezni. Pri zadnjem pregledu, mi je očistila kamen in rekla da me bo dala na kliniko v Ljubljano, da vidijo, kaj se dogaja in da se odločilo za zdravljenje, ker se ji to vse zdi prekmalu glede na leta. V lekarni sem si kupila ustno vodo Curasept, kaladont parodontax in zobne nitke. Zanima me, kaj mislite o tem Vi in kaj naj storim. Rada bi da bi čimprej kaj naredila ali vsak omejila oz. ustavila to dogajanje. Ali bi mi Vi lahko kako pomagali, če ne drugače s kakšnim nasvetom ali tudi obiskom pri vas. Hvala za odgovor in lep pozdrav! VlastaSpoštovani! Diagnostika stanja obzobnih tkiv se postavlja po pregledu ortopanskega RTG posnetka. V naši ordinaciji vam lahko naredimo tak posnetek in ovrednotimo obstoječe stanje ter predlagamo ustrezno zdravljenje. Glede na to, da vas je zobozravnica že napotila k specialistu za bolezni obzobnih tkiv pa seveda predlagam, da ga obiščete. Vsekakor pa vam že brez navedenih preiskav predlagamo poostreno higieno z že omenjenimi sredstvi, saj je glavni vzrok za parodontalno bolezen ravno prisotnost bakterijskega plaka. Lep dan še naprej!


Spoštovani, moj 8 letni sin,ki mu je izpadel mlečni zob na trojki ima sedaj pomodrelo dlesen na tem delu,stalni zob pa mu še ni prišel ven.Prosil bi vas za nasvet.Lep pozdrav in hvala za odgovor.Spoštovani! Po izpadu mlečnika je dlesen na mestu dogodka vedno nekoliko drugačne barve. Nemalokdaj se nad krono stalnega zoba, ki izrašča, pod površino dlesni pojavi erupcijski hematom (vrečka napolnjena s krvjo), ki je modrikaste barve. Ob izrastu sam izgine. Menim, da opisana sprememba ni vzrok za preplah. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni! Že leta se mi na spodnji levi enici počasi kruši zob. Nazadnje včeraj. Zob stoji bolj navzven in ob grizenju on nosi vso težo. Zdaj me boli, prej nikoli. Na tem zobu se mi je tudi zgodilo da se mi je umaknila dlesen zaradi nepravilnega umivanja zob( srednje trdo krtačko sem zamenjala za mehko in očitno sem preveč pritiskala). Zob se mi nemaje. Zanima me če se da obkrušen zob popravit ali je za tem kj bolj resnega? Bila sem že pri zobozdravnici in je rekla da ni nič za skrbet in ni nič naredila, toda mene zob boli? Kaj lahko naredim? Hvala za razumevanje. Lep pozdrav.Spoštovani! V primeru bolečine bi bilo potrebno zob ustrezno koreninsko zdraviti. Stalna bolečina, bolečina na potrk in pritisk so zanki, ki kažejo na vnetje ali celo odmiranje zobne sredice. Po končanem postopku pa se zob še ustrezno dogradi (kompozitne mase ali izdelava umetne zobne krone). Vaš zobozdravnik bo za vse to ustrezno poskrbel. Lep dan še naprej!


Lep pozdrav.Žena ima po odstranitvi kamna na spodnji čeljusti zelo majav zob.Zanima me ali je to lahko od poškodbe pri odstranjevanju zobnega kamna ali mora zobozdravnik to popraviti na lastne stroške in ali bi lahko Vi pregledali kaj se da narediti.Prišla bi oba,ker bi bilo pri meni tudi kaj za uredit.Koliko je čakalna doba za koncesijo???Spoštovani! Težko si predstavljam, da bi se zob lahko začel majati zaradi postopka odstranjevanja kamna. Možno je, da je velika količina kamna pomagala stabilizirati zob na sosednji, prav tako s kamnom zalit, zob. Zob je bil seveda apriorij parodontalno oslabljen (izguba kosti okoli zobne korenine ni več zadostna za njegovo stabilnost) čemur vzrok je ravno prekomerno nabiranje kamna in bakterijskega plaka. Kamen je vsekakor potrebno odstraniti in to mnogo prej, preden dobesedno zalije zob in zobno korenino. V naši ordinaciji se lahko naročite za registracijo v prvi polovici naslednjega leta. Lep dan še naprej!