Spoštovani, prebrala sem, da temne lise na rtg liki zob lahko pomenijo granulom. Kaj pa pomenijo bele lise? Natančneje, pod spodnjo desno štirico je videli eno belo liso, pa mi nihče ne zna pojasniti kaj bi to bilo, še posebno zato, ker se tam nahaja že vsaj 6 mesecev, rahlo pa me je začelo bolet (ob močnejšem pritisku na zunanjo stran zoba in dlesen) šele 2 dni nazaj. Če pustim pri miru, nič ne boli, tudi jem normalno. Naj še povem, da imam izredno zdrave zobe (1 plomba na sedmici), še 1 mlečno trojko,... Hvala.Spoštovani! Bele lise ali RTG sence pomenijo, da se na tem mestu RTG žarki bolj absorbirajo (vpijejo) v samo strukturo, ki je bila slikana. Taka tvorba je ponavadi bolje mineralizirana oziroma vsebuje manj organskih in več anorganskih snovi (mineralov). Menim, da gre v vašem primeru za cementom oziroma za tvorbo, v kateri se kopiči zobni cement. Za natančnejšo diagnozo bi si moral ogledati RTG posnetek. Lep dan še naprej!


Spoštovani, pred enim tednom sem bil pri zobozdravniku, ki mi je ambulantno izpulil modrostni zob. Puljenje je potekalo dobro. Nekaj ur mi je še krvavelo iz dlesni, ne močno, ravno tolko da sem opazil. Bolečin po dveh dneh sploh nisem več imel. Sedaj pa mi je začelo iz mesta, kjer je bil zob smrdeti. Zdi se mi tudi, da mi prihaja izcedek iz tega mesta. Zanima me kaj bi lahko to bilo? lp, GregaSpoštovani! Rane se v ustih celijo nekoliko drugače kot npr. ureznine na koži. Po ruvanju ostane v kosti relativno velik defekt, ki se napolni s krvnim strdkom, pa tudi z ostanki hrane, ki v odprtini razpadajo. Razpadle produkte občutite kot okus in vonj po gnoju. Gnojno vnetje ponavadi spremljajo lokalni vnetni znaki (rdečina, bolečina, povečane bezgavke...), ki jih vi ne navajate. Lep dan še naprej!


Spoštovani, naprošam za informacijo glede časa zdravljenja in samoplačniških stroškov umestitve treh implantantov v zg. čeljusti spredaj. Omenjeni zobje so bili izbiti pri poškodbi v nesreči pred tremi leti. Koliko se stroški povečajo z operacijo dograditve umetne kosti, ki je v mojem primeru predpogoj za vstavitev titanijevih vsadkov? Kolikšen je celoten znesek operacije in dograditve manjkajoče kosti skupaj z umestitvijo treh implantantov? Hvala. Prijazno pozdravljeni, Maja BS Opravičujem se zaradi tehničnih težav pri večkratnem posredovanju vprašanja.Spoštovani! Cena storitve: 900 Eur (implant Bredent skupaj s kostno augumentacijo) x 3 =2700 Eur. Cena vključuje vse postopke in materiale, ki so potrebni od diagnostike do končnega rezultata. Za tri zaporedno izgubljene zobe ponavadi ne potrebujemo treh vsadkov ampak dva, ki nosita mostovno konstrukcijo: cena : 1800 Eur (skupaj s kostno augumentacijo). Lep dan še naprej!


Spoštovani mag. Tomaž Rotar, ob odgovorih na vprašanja sem zasledila vaše mnenje, da je lahko vsak mrtev zob kronično vnetno žarišče ali fokus, ki lahko povzroča kronične bolezenske spremembe drugje v telesu (izpadanje las, iridociklitisi…). Stara sem 35 let n že dalj časa (vse od začetka leta) imam težave s povečanim izpadanjem las. Ščitnica O.K., težav z zdravjem nimam. Spodnja petica (mrtev zob) ima plombo. Predel okoli zoba je boleč. V tem predelu čeljusti večkrat čutim neko topo bolečino. Tudi ob čiščenju z zobno nitko le tu čutim nelagodje. Ko sem to sprva omenila zobozdravniku je rekel, da je le dlesen občutljiva in da je zob O.K. Brez slikanja ali česarkoli. Sprašujem vas za mnenje, ali je slikanje za ortopan prava preiskava, ki bo pokazala, ali je res kaj narobe s tem zobom oziroma odkrila vnetno žarišče? Ali pa moram opraviti kakšen drug pregled? Enkrat sem že namreč imela težave s podobnim daljšim izpadanjem las v preteklosti (6 let nazaj) ravno zaradi podobne situacije (gnojno žarišče in cista pod drugim zobom). Takrat je reč odkril mag. Franek v Lj., ki je tudi potrdil, da je to botrovalo mojim takratnim težavam. Iskreno prosim za vaše cenjeno mnenje, ker sem že obupana. Veselim se Vašega odgovora. Lp, ana (041 88 11 88 mob.)Spoštovani! Mrtvi zobje so kronična vnetna žarišča. RTG (ortopan) je vsekakor prva preiskava pri iskanju periapikalnih sprememb v kosti ob vrških korenin mrtvih zob. Na žalost nam nobena preiskava ne poda odgovora na ključno vprašanje: ali žarišče (mrtev zob) res povzroča tudi obolenja na oddaljenem mestu (izpadanje las). Pri takih in podobnih problemih vedno govorimo le o verjetnostih da povezava obstoja. Za odstranitev takega zoba se odločimo glede na velikost potencialnega tveganja, ki bi ga žarišče lahko povzročalo: operacija srčnih zaklopk (zob odstranimo, ker lahko predstavlja tveganje za smrtni zaplet po operaciji), izpadanje las (odstranitev predstavlja tveganje, da bodo lasje kljub temu še vedno izpadali). Lep dan še naprej!


Lep pozdrav, Pred pribljižno 4 dnevi so mi opravili apikotomijo. Poseg je potekal brez zapletov, se je pa zgodiolo da so prišli do sinusa. Operirana je bila desna zgornja dvojka. Včeraj pa se mi je zopet pojavila manjša fistula, ki pa je počila. Danes je ni bilo več videti. Zanima me če je pojava fistule tako zgodaj po posegu normalna ali to pomeni da bo potrebno opraviti poseg še enkrat? Najlepša hvala za odgovor. Lep dan DomenSpoštovani! Težko si predstavljam, da je prišlo pri posegu apikotomije do perforacije sinusa (prej dna nosne votline). Ponovno odprtje fistule kmalu po posegu ni zaskrbljujoče. Za vrednotenje rezultata posega je še mnogo prezgodaj. Lpe dan še naprej!