Spoštovani, stara sem 46 let, ter imam še 18 let prevleke na zgornjih in spodnjih zobeh. Zaradi obrabe prevlek in pa tudi izgube zob na spodnji čeljusti v zadnjem delu sem se odločila, za totalno sanacijo spodaj in zgoraj. Zgoraj menim, da ne bo problema, saj mi manjka le 1 zob levo zadaj, desnono ravno tako. Spodaj pa je problem večji, saj imoram izdreti spodaj enko, tako da mi preostane le na desni strani od 1-4 (štirje zobje), ter levo še manj, saj moram izdreti enko. torej mi ostane le 4-ca, vse ostalo manjka. Seveda, bi se rada izognila protezi, saj me že misel na to prestraši. Prosila bi vas , da mi poveste koliko implantov bi potrebovala. hvala za odgovor in lep pozdravSpoštovani! Glede na opisani status bi predlagal rešitev s štirimi vsadki: -spodaj desno vsadek na mestu šestice -spodaj levo vsadek na mestu šestice ter trojke in enke. Lep dan še naprej!


Od najstniških let dalje redno obiskujem zobozdravnika, zato mi je uspelo ohraniti zobe, čeprav so razen sprednjih vsi plombirani (nekaterikar precej), vendar mislim, da je to za mojo generacijo 50+ običajno. Pred mesecem in pol sem v spodnji štirici, ki nikoli ni bila zdravljena, začutila bolečine (še znosne). Čez par dni sta rentgenska slika in odpiranje zoba je pokazala, da je bil zob pod plombo že mrtev. Ta plomba je bila sicer že malo oškrbljena, vendar je zdravnik še pred pol leta rekel, da je zaradi majhne oškrbljenosti še nima smisla menjati. Po prvem obisku sem jemala še antibiotike-tablete, nato sta sledila še dva obiska v razmaku po dva tedna. Pri zadnjem obisku je bilo zdravljenje končano ter zob zaplomiran. Ob tem se spomnim občutka, da me je ena igla ali pilica, ki je šla skozi kanal, nekoliko zbodla - špiknila na dnu kanala - kot bi ga predrla. Še isti večer po plombiranju se mi je zdel zob - če sem bila v hladnem prostoru - nekoliko bolj občutljiv. Naslednji večer pa je bila bolečina zoba na dotik že jasna, naslednja dva dneva je bilo treba vzeti Lekadol. Zadnja dva dneva sam zob na dotik ne boli, pač pa dlesen pod njim in čeljustna kost. Ali naj grem ponovno slikat zob in ali bo treba zob še enkrat odpreti in zdraviti? Kako najbolje poskrbeti, da se bo zob ohranil?Spoštovani! Opisali ste zelo pogost zaplet po koreninskem zdravljenju zoba. Opisani simptomi (bolečine na dotik, spontana bolečina, občutljivo periapikalno področje na pritisk...) so poslediva vnetja obzobnih tkiv (pozobnica, periapikalna kost) ob vršku korenine. Do vnetja pride zaradi bakterij, ki so po terapiji še vedno lahko prisotne v koreninskem kanalu ali zaradi delovanja polnilnih sredstev na pozobnico ali kost. Rešitve so naslednje (posamezno ali kombinirano): -ponovno koreninsko zdravljenje -apikotomija ali odstranitev vrška korenine -aplikacija sistemskih antibiotikov. RTG diagnostika je v tem primeru vedno dobrodošla. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni Prosim vas za pojasnilo ali zavarovalnica krije stroške mostička (prevleke)samo v primeru, ko poteče sedem let od vstavitve. Namreč, pod mostičkom sem imel na obrušenem zobu (enka) gronolom ter še paradontozo, tako, da je bilo potrebno zob odpuliti, prevleko pa odstraniti. Odstranjen mostiček je bil vstavljen pred dobrimi štirimi leti. Imam kovinsko-porcelansko prevleko, katero nameravam imeti tudi sedaj. Zanima me razlika v ceni, če zavarovalnica krije osnovno prevleko in če sem sploh upravičen do kritja tega stroška. Hvala za vaš odgovorSpoštovani! Trajnostne dobe za vezane fiksne konstrukcije znašajo sedem let. Garancijske dobe pa eno leto. V garancijski dobi ponovno izdelavo mosta (zaradi lomov materiala...)krije zobotehnični laboratorij. Naslednjih šest let ponovno izdelavo mosta krije zobozdravik sam v kolikor so za okvaro mosta krivi lomi materiala, neustrezno delo...V kolikor razlogi ležijo izven razlogov na katere bi lahko vplival zobozdravnik, krije ponovno izdelavo mosta pacient sam. Po končani trajnotni dobi stroške izdelave ponovno krije zavarovalnica. Lep dan še naprej!


Pozdrav! Zanima me kako je s trajnostjo mostov na implantatih,zdravih in zdravljenih zobeh.zanima me primerjalno.drugo vprašanje... kako je,če so na teh nosilcih priveski.v pričakovanju vašega odgovora, se vam zahvaljujem!!!!Spoštovani! O trajnostih lahko govorimo le statistično. Trajnost posameznega izdelka je seveda odvisna od trajnosti nosilnih elementov (zob, vsadek). Desetletno preživetje mrtvega zoba je okoli 80%. Desetletno preživetje vsadkov je okoli 94%. Vitalen zob sam po sebi nima statistično omejene trajnosti. V kolikor govorimo o trajnosti s stališča garancije je stvar absolutna in ni odvisna od tretjega dejavnika: sedem let (mostovna konstrukcija), pet let (garancija na izpad vsadka, ki ne velja za kadilce). Potrebno je poudariti, da terapevt pred pričetkom dela lahko spremeni omenjene garancijske dobe v kolikor ugotovi, da pogoji za delo ne ustrezajo strokovnim načelom (slaba higiena, parafunkcije...). Seveda o tem ustrezno informira pacienta. Lep dan še naprej!


Spoštovani! Zanima me cena popravila počene zgornje proteze.Lp pa hvala za odgovor.Spopštovani! Cena je odvisna od težavnosti popravila. Enostavna reparatura stane 50 Eur. Lep dan še naprej!