Lep pozdrav! Zanima me sledeče. Zob (petica levo)sem imela napol izraščen, bil je tudi nekoliko obrnjen postrani v notranjost ustne votline. Pred kratkim sem si dala narediti krono, ker me je izgled zoba že močno motil. Pobrusili so mi spodnjo stran zoba in naredili krono. Videz mi je zdaj res všeč, težava pa je, ker zob na notranji strani čutim, kot bi imela vseskozi nekaj v ustih. Predvidevala sem, da se bom zoba v nekaj dneh navadila, vendar tudi po enem tednu ni bilo nič boljše. Šla sem nazaj k zobozdravniku kjer so mi naredili krono, pa so mi rekli, da je to normalno, da so mi krono naredili glede na odtis. Predvidevam, da bi mi morali pobrusit tudi notranjo stran, ker je bil raščen nekoliko postrani? Skratka ne vem kaj lahko sploh naredim? Zob me na notranji strani zelo moti, zadevam ga z jezikom.. Kaj svetujete? Najlepša hvala za odgovor.Spoštovani! Pri brušenju zobne krone je bil upoštevan primat zobne pulpe; torej zob je mogoče brusiti do določene meje. V nasprotnem primeru eksponiramo (poškodujemo) sredico zoba , čemur sledi devitalizacija in vsi potencialni problemi, ki so s tem povezani. Iz napisanega sledi, da primarni položaj ali naklo zoba ni mogoče po mili volji spreminjati; tako vas še vedno moti položaj zoba. V primeru, da motnje ni mogoče sprejeti, je potrebno zob devitalizirati in seveda sprejeti dejstvo, da bo zob po posegu trajno mrtev, kar navsezadnje lahko prinese številne zaplete, v kolikor koreninsko zdravljene ne bi bilo uspešno. Lep dan še naprej!


Spoštovani dr. Rotar! No moj problem je sledeči... Že od otroštva imam zgornje zobe v zelo razmaknjenem položaju, torej med sprednjimi zobmi imam približno 3 mm razmaka, med zadnjimi tudi 5-6 mm. To me ni motilo dokler se nisem odločila, da bi si omislila fiksni aparat...Sedaj me zanima, če bi mi lahko pomagali pri moji odločitvi, če je to sploh mogoče, kajti poznam veliko ljudi, ki so imeli fiksni aparat vendar so vsi imeli zobe eden čez drugega. Pri meni je obratno, zobe imam zelo razmaknjene in niso vsi enake velikosti (mislim 4 je zelo majhna in me skrbi kakšno bo stanje, ko bodo vsi zobje skupaj)... Zanima me tudi, če moram imeti pri izbranem ortodontu tudi "zdrave" zobe pz. če se lahko namesti kakšna plomba, če bo to potrebno in ali rabim tudi ortopanske posnetke zobovja? Kaj menite glede nosečnosti in nošnji fiksnega aparata? To bi vse opravila v tujini (ker je cenovno bolj ugodno kot pri nas) zato bi želela tudi Vaše strokovno mnenje glede tega. Hvala za odgovor vnaprej. LpSpoštovani! Vsekakor je pri opisanem stanju prvo sredstvo izbire ortodontska terapija. Specialist si bo želel urejeno in sanirano zobovje pred pričetkom terapije. Nosečnost ne vpliva na ortodontsko terapijo.


Pozdravljeni... na zgornji čeljusti imam še dva zoba štirico in šestico desno pa me za nima če si lahko naredim zgornjo protezo ,ki nima pokritega celega neba oz.kaj mi svetujete . Hvala in lep pozdravSpoštovani! Če so ostali pogoji (velikost in oblika kostnih grebenov) zadostni za stabilnost proteze, je tudi v tem primeru mogoče narediti protezo z reducirano nebno ploščo. Preostala zoba največkrat pripravimo (izdelava dveh kron, ki nosita polzilo), kar bistveno pripomore k večji stabilnosti proteze. V kolikor je retencijskih elementov še vedno premalo, si lahko pomagamo z vstavitvijo najmanj enega vsadka na drugi strani zobnega loka. Vsadek nosi kroglast zaklep, ki dodatno fiksira protezo na željenem mestu. Lep dan še naprej!


Lep pozdrav.Imam nekaj vprašanj in bi želel odg.v kolikor je možen.Zgoraj imam že od leta 1993 polkrožno fiksno konstrukcijo sprednjih zob 1-4L in 1-4D.Osmice na obeh straneh so dobre le od 5,6,7 na vsaki strani manjka.Obstoječa konstrukcija se je začela majati in odmikati od dlesni.Zanima me ali zavarovalnica glede na to,da je preteklo že več kot 7 let krije zamenjavo konstrukcije z fasetami in ali je potrebno doplačati,da se naredi nova konstrukcija z fasetami za celotno zgornjo vrsto?Oziroma kaj predlagate in kakšna bi bila cena alternativne rešitve?Hvala za odgovor!Spoštovani! Trajnostna doba za vezane fiksne konstrukcije je sedem let. Po tem času ste dejansko upravičeni do nove konstrukcije, v kolikor so izpolnjeni vsi ostali pogoji (zobni status, čakalna doba, določeni materiali...) Lep dan še naprej!


Spoštovani, zaradi operacije srca so mi morali,kjub saniranemu zobovju(slaba polnitev),zaradi vnetnih žarišč odstraniti zobe 17,26 in 27. Na stomatološki kliniki v lj mi je maksilofacialni kirurg dejal,da naj zamenjam zobozdravnika. Sedaj bi rada nadomestila zobe,a ne razumem kam bi se lahko fiksiral mostiček,če manjkata zgoraj na vsaki strani zadnja zoba? Razmišljala sem ,da bi jih nadomestila z implantanti,ampak zaradi motenj srčnega ritma in Marevana to ne pride v poštev. Zadeva me estetsko ne moti,ker ni vidna,ampak se zavedam pomembnosti urejenega zobovja še posebno pri bolnikih ,ki imamo prirojeno srčno napako,oziroma operacijo srca. Kaj mi lahko predlagate glede na opisano stanje? Hvala in lep pozdrav!Spoštovani! Žalostno je, da lahko človek, ki naj bi bil strokovnjak, svetuje menjavo zobozdravnika. Najbolje bi bilo, če vam nasvet lahko da dotični kirurg. V dotičnem primeru je težko svetovati brez dodatnih informacij (RTG slike, klinični pregled...). Za vse se lahko oglasite v naši ordinaciji. Lep dan še naprej!