Zivjo, Mene zanima glede razmaka med zgornjimi zobmi 3-5 mm. Se, da to popraviti? Slisav sem ze za zobni aparat ampak je predrag. Je to mozno odpraviti s kako operacijo in kakšna je cena? LPSpostovani! Premik zob v pravilen polozaj z zobnim aparatom je vsekakor najboljsa resitev. Operativni posegi so samo mozna podpora ortodontski terapiji. V kolikor se po premiku zob v stanje s pravilnimi kontakti izkaze, da dobljen odvecen prostor ustreza vstavitvi zobnega vsadka z umetno zobno krono, vam ta opeartivni poseg tudi svetujem. Lep dan se naprej!


Pozdravljeni, imam hude težave z zobmi in strah pred zobozdravnikom. Nazadnje mi je zobozdravnica zob zdrla in enekcija ni prijela, zato sem imela hude bolečine. Sedaj imam zopet takšen primer zob se mi je zlomil do dlesni in čutim, da je gnojen, sedaj me pa zanima ali obstaja kakšno bolj učinkovito sredstvo proti bolečini.Spostovani! V praksi se se nisem srecal s primerom, da vsaj eden od nacinov lokalne anestezije ne bi imel zadostnega ucinka. Opisan nacin preprecevajna bolecine med posegom je vsekakor najbolj ucinkovit in tudi primeren. Lep dan se naprej!


Dan. Imam vprašanje za vas.Ali je možno na kakeršenkoli način vstaviti vsadke,če čeljustne kosti ni dovolj,če gledamo debelino in širino kosti.Se da rešit to z vsaditvijo umetne kosti?In kaj sploh je umetna kost?Ali se da vzet delček kosti npr. s kosti na roki,kolkih itd?Najlepša hvala za vaš odgovor in lep dan. Marino K.Spoštovani! V kolikor anatomski pogoji niso zadovoljivi (premalo kosti) se zatečemo k različnim regenerativnim postopkom, s katerimi povečamo količino in / ali kvaliteto kosti na mestu, kjer želimo vstaviti vsadek. Poznamo različne kostne nadomestke, ki niso človeškega izvora (popolnoma sintetični nadomestki ali pripravljena živalska kost) ali pa kost lahko prenesemo iz nekega donorskega mesta v ustih ali zunaj njih (rebro, kolki) na prizadeto področje. Tehnike nadomeščanje kostne mase se lahko kombinirajo s cepitvijo zobiščnega nastavka ali prestavitvijo poteka živca. Pogosto se tudi poslužujemo neposredne implantacije po ruvanju zoba, ki pomaga ohraniti dimenzije zobiščnega nastavka, s čimer se izognemo stanjem pozno po ruvanju zob, ko velikokrat dimenzije razpoložljive kosti niso več zadostne. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni, 31.5. 2011 so mi operirali spodnji levi modrostnik. Pred operacijo sem imela zelo globok gnojni žepek zaradi česar je bilo potrebno 3 tedne prej skoraj dnevno menjavati trakce. Operacija je bila težavna, zaradi velikosti zoba in njegove lege (rast v smeri jezika). Kirurg mi je v rano takoj po operaciji namestil neko gazo, ki sem jo potem še enkrat menjala, dokler ni 9.6. zaključil z zdravljenjem in odstranil še šive. Sedaj se je pojavila nova težava: gnojni izcedek, otekanje pri bezgavki, blaga bolečina na otip na obrazu. Kirurg, ki me je operiral je odsoten, zato za mnenje naprošam vas. Zanima me, do kakih težav je prišlo in kaj v tem primeru storiti? Ali je možno, da se gnoj iz globine pač tako izloča, in se bo tako dokončno izločil? Ali lahko mojo težavo morda reši že trakec ali antibiotik? Ali je bilo morda prisotno kako obolelo tkivo (zob je bil zdrav), ki ga bi bilo ob operaciji potrebno odstraniti, pa to ni bilo narejeno? Ali se na rentgenski sliki vidi morebitno poškodovano/gnojno tkivo? Poznano mi je le, da po odstranitvi zoba (sicer puljenju, ne operaciji), tudi gnoj sam izgine in sitacuacija tudi. Moje stanje mi je tako nepoznano in ga (tudi v forumih) še nisem zasledila.. Za Vaše odgovore se Vam lepo zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.Spostovani! Glede na napisano menim, da je vnetje se vedno prisotno. Tezavnost posega in s tem njegove posledice najveckrat pogojujejo opisano stanje. V kolikor so lokalne bezgavke ponovno povecane (morda tudi povisana telesna temperatura) bi vam svetoval jemanje antibiotika. Dodatni lokalni posegi po mojem mnenju niso potrebni. Za tocno informacijo bi si seveda stanje moral ogledati, preprican pa sem, da vam je terapevt odstranil vso obolelo tkivo. Stanje po posegih se pri razlicnih ljudeh razlicno dolgo umirja, vendar se povsod tudi uspesno popravi. Lep dan se naprej!


Pozdravljeni! Zaradi manjše čeljusti sta enki krivi in na sredini obrnjeni navznoter.Opazila sem, da ima tako raščene zobe kar nekaj ljudi.Pred leti so mi na pregledu dejali, da mi zobni aparat lahko namestijo samo tako,da mi prej odstranijo dva zoba (5 oz.6),kjer bi potem nastal prostor, ki je potreben...za to možnost se nisem odločila, zato vas sprašujem, če je možno enki (sta popolnoma zdravi) estetsko popraviti z luskami saj si res želim imeti lep nasmeh. Lep pozdrav! KatjaSpostovani! Najboljsa resitev je postavitev zob v pravilen polozaj (z zobnim aparatom). Primanjkljaj prostora v celjusti se lahko kompenzira na razlicne nacine: sirjenje celjusti, rahlo ozenjen zobnih kron, ruvanje licnikov...Specialist ortodont lahko po analizi modelov in RTG posnetka izbre najboljso resitev. V kolikor so nastete resitve se vedno nezdruzljive z logiko radikalnosti posegov pa seveda lahko pristopimo tudi k drugacnim resitvam (izdelava lusk in s tem preoblikovanje zobne krone, izdelava kompletne zobne krone...). Tudi doticen poseg ni povsem neradikalen saj prav tako zahteva doloceno invazijo v trda zobna tkiva. Upam, da sem vam uspel vsaj nekoliko odpreti pogled v nacin odlocanja za posamezne posege in s tem tudi upraviciti nejasen odgovor. Lep dan se naprej!