Moj partner ima zobe v zelo slabem stanju (zboje so črni,mu manjkajo, s črnimi pikami ob stenah itd. Star je šele 37 let in pravi, da se zelo boji zobozdravnika, težava pa je tudi v financah. Želela sem ga vzpodbuditi za po mojem mnenju nujen obisk pri zobozdravniku, vendar sem bolj ali manj "naletela na gluha ušesa", Pa vendarle me zelo zanima, ali se lahko pri npr. poljubljanju njegovo ustno stanje prenaša na moje zobe, Hvala za odgovor!Spoštovani! Samo stanje se ne prenaša na vaše zobe. Pri pregledu študij pa lahko ugotovimo da se bakterijska flora (ki je pri človeku z številnimi karioznimi procesi in parodotalnim obolenjem bistveno drugačna kot pri zdravem človeku) lahko prenese v ustno votlino zdrave osebe. Podobne povezave so ugotavljali tudi med materami in otroci. Matere, ki imajo pardodontalno bolezen in povečan KEP indeks imajo otroke z bistevno večjo verjetnostjo za obolenja v ustni votlini (tako zobnih in obzobnih tkiv). Na kratko: vaše stanje je lahko slabše zaradi stanja partnerja. Lep dan še naprej!


Odlomila se mi je spodnja enica. Zanima me, kakšne so možne rešitve, v kolikšnem času bi bilo možno to narediti in kakšna je cena. Hvala za odgovor in lep pozdrav, UrškaSpoštovani! V kolikor se je zob odlomil v področju zobnega vratu, odlomljeno zobno krono nadomestimo z umetno krono, ki je na korenino pritrjena z koreninskim sidrom (zatičem). Če zob še ni bil koreninsko zdravljen je potrebno najprej pripraviti še koreninski kanal (koreninsko zdarvljenje), kar bo omogočilo vstavitev koreninskega zatiča. Cena: 210 Eur (kovinsko keramična prevleka) ali 350 Eur (polnokeramična prevleka), koreninsko zdravljenje :50 Eur po seji (potrebujemo cca. dve do tri seje. Če se je zob odlomil v področju zobne korenine ga največkrat ne moremo obdržati. Nadomestimo ga lahko s klasičnim mostom: Cena; 210 Eur (kovinsko keramična prevleka) X 3 = 630 Eur ali zobnim vsadkom: Cena; 750 Eur (vsadek) + 420 Eur (krona na vsadku) = 1170 Eur. Naročimo vas lahko cca. v enem mesecu. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni, že od nekdaj si želim imeti luske in ker sem na vašem ceniku zasledila, da imate bolj dostopne cene, me zanima, kako se je potrebno pripraviti na ta poseg. Nekje sem prebrala, da je potrebno imeti popolnoma zdrave zobe. Ali bi to pomenilo, da bi morala tudi dosedanje "plombe" zamenjati? Ali je estetsko dovolj če bi imela luske za začetek na 10 zgornjih in 10 spodnjih zobeh?Spoštovani! Luska potrebuje relativno trdno in dobro ohranjeno podlago za pritrjevanje. Zobno krono, ki tega nima (obsežne plombe, zlomi...)raje oskrbimo s klasično umetno zobno krono in hkrati zob tudi funkcionalno saniramo. Število lusk v ustih določa subjektivna potreba bo estetski sanaciji (lahko je samo ena). Lepdan še naprej!


Lep pozdrav! Že kakšen teden se mi pojavljajo grozne bolečine v dlesnih, občutek je zastrašujoč. V zadnjih nekaj dneh pa se mi je ta močna bolečina preselila tudi na obe senci, ob ušesih in tudi že po vratu. Danes sem bila pri dežurni zobozdravnici, katera mi ni nič naredila, le odslovila me je, češ da mi mora osebni zobozdravnik najprej očistiti kamen (res je tudi da ga nimam,čakalna doba za novega pa je predolga za ta problem, ki ga imam), katerega imam samo na spodnjem loku nekaj, zgoraj pa nič, s tem da mene bolita oba loka. Dejstvo je, da sem v drugem mesecu nosečnosti in sem zasledila, da naj bi bilo to normalno zaradi hormonov, ampak mene tako strašno boli, da me ovira pri vsakdanjih opravilih. saj bi vzela kakšno tableto pa ne smem zaradi nosečnosti. Prosim pomagajte mi, namreč strah me je, da bi šla zadeva pregloboko v krvni obtok in da bi bil lahko moj plod v nevarnosti. Hvala za morebitni odgovor. L.P.Spoštovani! Brez dodatnih diagnostičnih postopkov (RTG..) ki so zaradi nosečnosti kontraindicirani, bi na vaše vprašanje zelo težko odgovoril. Morda lahko ugibam in povem, da kamen najbrž ni vzrok vaših bolečin. Vzrok je najbrž v bolezenskih procesih na zobeh ali obzobnih tkivih. Glede na razširjenost bolečin bi lahko sklepali tudi na vzrok v žvekalnih mišicah ali čeljutnem sklepu. Po kliničnem pregledu bi bili zaključki lahko bolj točni. Lep dan še naprej!


Spoštovani zobozdravnik, pišem vam, ker sem zelo nezadovoljna, saj sem v kratkem menjala že dve protezi, sledila pa naj bi še tretja zamenjava, saj imam tudi z drugo zobno protezo probleme. Opisala vam bom dogodke kot so si sledili: Septembra 2010 mi je zobozdravnica zaradi paradontoze izpulila zgornje zobe in v roku dveh tednov so mi naredili zgornjo celotno protezo, spodnja zobna proteza, ki je delna, saj imam pet svojih zob, sem imela že šest let in je bila uredu in zato pri tej ni bilo potrebno ničesar narediti. Zgornjo protezo sem seveda plačala, vendar nisem bila zadovoljna. Ker sem imela velike probleme z novo zgornjo protezo, mi je zobozdravnica v mesecu januarju 2011 zamenjala spodnjo protezo, češ, da bo tako bolj usklajena z zgornjo protezo. Seveda sem jo plačala. Ker tudi tokrat nisem bila zadovoljna, saj se mi je spodnja proteza nekam ugrezala, zgornja pa premikala, in nisem imela pravega ugriza, sem šla v juniju ponovno na pregled. Zobozdravnica mi je rekla, da bo v avgustu ponovno potrebno narediti obe protezi, torej zgornjo in spodnjo. Trdila je, da so krive moje čeljusti in da bom mogla ponovno plačat. Ali je možno, da v tako kratkem času pride do potrebe že po tretji zamenjavi proteze. Ali so res krive moje čeljusti, ali je morda kriv zobni tehnik, ali zobozdravnica, kaj bi lahko bilo tako narobe z mojimi čeljustmi, ali sem ponovno dolžna plačati stroške za protezo sama? Prosim vas za odgovor in seveda za kakšen nasvet. Že vnaprej se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam. ZvezdanaSpoštovani! V problem plačevanja in odnosov med pacienti in terapevti se ne bom spuščal. Vsekakor problemi z neprileganjem in slabo stabilnostjo proteze sledijo stanju po ruvanju zob. Pol leta po ruvanju zob lahko pričakujemo, da se bo stanje umirilo, oblika grebena bo ostala relativno nespremenjena. Čas od ruvanja do stanja končnega preoblikovanja ponavadi premostimo z začasno protezo ali pa že narejeno protezo ponovno prilagajamo s podlaganjem. Lep dan še naprej!