Spoštovani zobozdravnik, pišem vam, ker sem zelo nezadovoljna, saj sem v kratkem menjala že dve protezi, sledila pa naj bi še tretja zamenjava, saj imam tudi z drugo zobno protezo probleme. Opisala vam bom dogodke kot so si sledili: Septembra 2010 mi je zobozdravnica zaradi paradontoze izpulila zgornje zobe in v roku dveh tednov so mi naredili zgornjo celotno protezo, spodnja zobna proteza, ki je delna, saj imam pet svojih zob, sem imela že šest let in je bila uredu in zato pri tej ni bilo potrebno ničesar narediti. Zgornjo protezo sem seveda plačala, vendar nisem bila zadovoljna. Ker sem imela velike probleme z novo zgornjo protezo, mi je zobozdravnica v mesecu januarju 2011 zamenjala spodnjo protezo, češ, da bo tako bolj usklajena z zgornjo protezo. Seveda sem jo plačala. Ker tudi tokrat nisem bila zadovoljna, saj se mi je spodnja proteza nekam ugrezala, zgornja pa premikala, in nisem imela pravega ugriza, sem šla v juniju ponovno na pregled. Zobozdravnica mi je rekla, da bo v avgustu ponovno potrebno narediti obe protezi, torej zgornjo in spodnjo. Trdila je, da so krive moje čeljusti in da bom mogla ponovno plačat. Ali je možno, da v tako kratkem času pride do potrebe že po tretji zamenjavi proteze. Ali so res krive moje čeljusti, ali je morda kriv zobni tehnik, ali zobozdravnica, kaj bi lahko bilo tako narobe z mojimi čeljustmi, ali sem ponovno dolžna plačati stroške za protezo sama? Prosim vas za odgovor in seveda za kakšen nasvet. Že vnaprej se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam. ZvezdanaSpoštovani! V problem plačevanja in odnosov med pacienti in terapevti se ne bom spuščal. Vsekakor problemi z neprileganjem in slabo stabilnostjo proteze sledijo stanju po ruvanju zob. Pol leta po ruvanju zob lahko pričakujemo, da se bo stanje umirilo, oblika grebena bo ostala relativno nespremenjena. Čas od ruvanja do stanja končnega preoblikovanja ponavadi premostimo z začasno protezo ali pa že narejeno protezo ponovno prilagajamo s podlaganjem. Lep dan še naprej!


Spoštovani! V lanskem letu me je zobozdravnica opozorila na zatrdlino na zgornji levi enici in me napotila k specialistu, ki je opravil apikotomijo in mi cisto odstranil. Istočasno mi je vstavil tudi nadzidek za mostiček. Po zdravljenju mi je zobozdravnica vstavila nov mostiček (3 sprednji zobje) in snemalno protezo za manjkajoče štiri zobe na levi strani. Anker je ravno na tem lečečem zobu in je verjetno obremenitev s ten večja. Pred nekaj meseci se mi je začel delati na dlesni tega zoba polip iz katerega sta se po stiskanju izcejala gnoj in kri. Ker je postajal vse večji, sem se napotila k zobozdravnici, ki mi je polip kirurško odstranila. Žal pa se mi je že po dveh tednih stvar ponovila, polip me ovira ker je moteč, boleč in viden ob nasmehu. Zobozdravnica je skoraj cel mesec julij na dopustu in ker me preveč skrbi kaj bo iz tega nastalo sem se obrnila po vaš nasvet. Iskreno prosim svetujte kaj naj storim, bojim se, da bi bila ob zob in s tem ob mostiček in delno protezo kar je bilo komaj v lanskem letu narejeno. Hvala za odgovor. Prijazen pozdrav!Spoštovani! Glede na zgodovino terapije dotičnega zoba menim, da gre za pojav fistule ali šole in ne polipa, ki se bo pojavljala, dokler bo v področu vrška apikotomiranega zoba prisotno kronično vnetje, ki na čase akutno vzplamti. O stanju bi se lahko prepričali z RTG diagnostiko in kliničnim pregledom. Če želite se lahko naročite po telefonu 04/5300660 ali 040 294488. Terapija periapikalnih procesov je možna in je podobna tistim, ki ste jih ža izkusili. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni! Enka zgoraj mi bo po oceni moje zobozdravnice izpadla v roku enega meseca. Zanima me okvirna cena za vsaditev implantanta in seveda vaše mnenje, kaj mi priporočate (mostiček ali implantant)? Že vnaprej najlepša hvala za vaš odgovor in seveda za čas! Lp BorutSpoštovani! V kolikor so sosednji zobje intaktni vam vsekakor priporočam rešitev z vstavitvijo implanta. Izognemo se nepotrebnemu brušenju sosedov in s tem zmanjšamo verjetnost za zaplete. Cena: 750 Eur (vsadek) + 420 Eur (krona na vsadku) = 1170 Eur. Lep dan še naprej!


Spoštovani! Zobozdravnica mi je izpulila zob pred 5 dnevi, 6 spodaj.Pulila ga je vsaj pol ure, saj imam očitno močne korenine.Pulila sem pa zob zaradi namena imeti fiksni zobni aparat. Poseg je bil težak. Pijem tablete proti bolečinam, ki mi zelo pomagajo, ko pa popustijo tablete pa še kar, že šesti dan močno boli. Še vedno imam luknjo, na kateri je nekaj belega, tudi v luknji je nekaj belega oziroma rahlo rumenega. Kdaj lahko pričakujem prenehanje bolečin, in ali bi se luknja že morala zapreti?Otečena nisem, ampak boli me pa še kar,še več kot prve dni po puljenju.Ali menite,da celjenje poteka normalno? V naprej hvala za Vas odgovor Lep danSpoštovani! Bolečina je subjektivno pogojen znak in ga je zato zelo težko komentirati. Načeloma lahko rečemo, da hude bolečine po posegu ne bi smelo biti. Hlajenje rane in analegtiki vsekakor stanje omilijo. Sistemski antibiotiki so priporočljivi v primeru povečanih lokalnih bezgavk, lokalnih vnetnih znakov in povišane telesne temperature. Bela membrana, ki jo opisujete na površini rane je pogost pojav in ni znak gnojnega vnetja. Za natančen nasvet bi si moral stanje ogledati. Lep dan še naprej!


Sin je star 16 let. V petek so ga napadli pijani huligani in mu izbili obe zgornji enici s koreninami. Zanima me, po kolikšnem času se mu lahko vsadi implantante in koliko bi to stalo. Koliko krije zdravstveno zavarovanje? Lep pozdrav SuzanaSpostovani! Vsadke je mogoce vstaviti neposredno po odstranitvi zob. V omenjenem primeru je potrebno ugotoviti tudi stanje poskodovane kosti na prizadetem mestu. V kolikor so osnovni anatomski pogoji zadovoljivi in alveolarni greben ni izbit ali zdrobljen je mogoce poseg izvesti hitro. S pravocasnim ukrepanjem se izognemo obsezni izgubi kosti po izbitju zob, ki bi laghko mocno otezila kasnejso vstavitev zobnih vsadkov. Cena posega: -750 Eur (vsadek) X 2 = 1500 Eur + 420 Eur (krona na vsadku) X 2 = 840 Eur; skupaj: 2340 Eur. ZZZS ne krije stroskov implantologije (razen v primerih prirojenih okvar). Lep dan se naprej!