Spoštovani Stara sem 53 let. Trenutno imam spet bolečine v predelu desnega lica, boli me glava,bolečina če se pripognem, pa tudi v nočnem času ko ležim. Kaže na vnetje sinusov. Nahodna nisem bila imam pa gost izcedek in nosu. Osebna zdravnica mi je predpisala Amoksiklav in pršilo Avamys, spiram si z Quixx pršilom. Skrbi me vzrok obolenja, saj se mi to dogaja večkrat. Ob športnih dejavnostih se zelo potim le v glavo, zato se mi po nekaj dneh pojavi bolečina v dlesni predvsem v desnem predelu zgornjih zob. Imam mostiček oz. oblečene zobe, sedmica je samostojna in prav ta me najhitreje zaboli. Večkrat sem imela zdravljeno, a slika ne kaže slabega stanja. Skrbi me, ker me tudi dlesni drugih zob po dveh dneh obvezno (vendar manj )zabolijo. Tako si ne morem privoščiti napornejše hoje v hrib, teka....ker imam tako kar naprej težave. Poleti težav ni, ko pa nastopijo hladnejši dnevi se slika spet ponovi. Za higieno mislim,da dovolj skrbim saj si vzamem čas, pa tudi težav z dlesnami nimam, če ne "športam" npr. tri mesece. Sprašujem vas predvsem ali je možno, da imam težave zaradi občutljivosti zob- dlesni, kaj naj ukrenem...Kakšna je povezava sinusov in zob oz. ali so vzrok sinusi ali zobje. Hvala za odgovor in lep pozdrav JulkaSpoštovani! Anamneza, ki jo zelo natančno navajate v napisanem bi lahko govorila za vnetje obnosnih votlin (sinusitis maxillaris) na eni strani. Vzrok vnetja so seveda lahko tudi zobje (najpogosteje), kar pogojuje ali njihovo zdravstveno stanje ali anatomske posebnosti (velikost sinusa, položaj korenin...). Vsekakor bo dobrodošla RTG diagnostika (ortopan, lokalni posnetki, 3D slikanja, CT obnosnih votlin... ) in seveda klinični pregled. Lep dan še naprej!


Zanima me ali bi lahko popravili razmak med zgornjimi zobmi?Spostovani! Razmak med prvima zg. sekalcema lahko popravimo na razlicne nacine: -dograditev s kompozitno maso (bela plomba). Resitev je hitra in enostavna vendar se kompoziti lahko zabarvajo s casom. Postopek je reverzibilen saj ga lahko izvedemo brez brusenja trdih zobnih tkiv. -izdelava estetskih lusk . Resitev zahteva brusenje prednje ploskve zobne krone. Rezultat je estetsko in funkcionalno brezhiben. -izdelava klasicne zobne krone. Radikalen in ireverzibilen postopek, ki ga najveckrat uporabimo, ce obstojeca zobna krona ni vec nedotaknjena (plombe...) Lep dan se naprej!


Pozdravljeni, zanima me, ali odstranitev živca na zobu in z njo povezana lokalna anestezija, zdravila za odmrtje živca ali kaj podobnega, pa tudi s tem povezan stres, lahko vpliva negativno na nosečnost. Ali so bolj rizični prvi ali zadnji tedni nosečnosti? Je riziko tako velik, da bi v tem primeru nosečnost odsvetovali? Hvala lepa in lep pozdrav.Spoštovani! Nobeden od naštetih posegov ne vpliva negativno na nosečnost. Kar se pa tiče stresa, pa boste sami najbolje vedeli koliko ga je in kako ga lahko kontrolirate. Lep dan še naprej!


pozdravljeni imam tri umetne zobove na štiftih in me zanima kako je z beljenjem ostalih zob? je to sploh možno? lep pozdrav uršaSpoštovani! Beljenje na ostalih zobeh je seveda možno. Vprašanje je, kako bo nova barva zob ustrezala že izdelanim umetnim zobnim prevlekam, ki pa jih je v končni fazi moč zamenjati. Lep dan še naprej!


pozdravljeni, stara sem 21 let in imam nekaj težav z zobmi. Kar naenkrat me je začelo boleti na štirici zgoraj levo. Bolečina je nenadna in kratka, vendar zelo neprijetna. Občutek pa imam, da prihaja iz medzobnega prostora med štirico in petico. Na pogled zob(štirica) izgleda povsem zdrav, le neke "črtice" se vidijo na "kroni". Ali je možno, da se je začel kak bolezenski proces na zobu? Kaj se vam zdi, da bi se lahko dogajalo na mojem zobu? Hvala za odgovore in lep pozdrav.Spoštovani! Klinični znak je vsekakor vreden pozornosti: lahko gre le za preobčutljivo področje na zobnem vratu v medzobnem prostoru kar je mogoče olajšati s posbnimi premazi. Lahko pa je občutljivost zoba znak karisa v medzobnem prostoru, ki ga lahko dignosticiramo z RTG posnetkom, v kolikor še ni opazen. Lep dan še naprej!