Imam hčerko staro sedem let, kateri se je odlomila sprednja stalna enka. Zaradi bolečine nekega drugega zoba, katerega so ji zdravili ima nenormalen strah. Zob so ji dogradili po številnih obiskih pri zobozdravniku, s tem, da smo bili tam skozi cel dopoldan (večkrat zaman). Sedaj po dveh mesecih ji je tisti del spet odpadel in spet smo na začetku. Sprva je še korajžna, ko pa zobozdravnica prime kakšno stvar v roke se pa vse konča. Začne potiskati z rokami vse stran. Prosim vas, kaj naj naredim, ker ne vem več kaj bi še sploh lahko naredili.Spoštovani! Zelo težko je svetovati brez pregleda ali vsaj pogovora. Izkušnje kažejo, da v opisanih primerih najtežji del naloge opravijo starši, s pripravo, predvsem pa odločnostjo in brez popuščanja. Terapijo je potrebno predstaviti kot nagrado in kot dejstvo (kot je dnevno prehranjevanje, spanje, gledanje televizije...). Podkupovanje se ne izplača. Zanimvo dejstvo pa je, da veliko problemov v ordinaciji največkrat povzročijo otroci, ki še sploh niso imeli nikakršne izkušnje pri zobozdravniku, tako, da se lahko vprašamo, kdo je bil tisti, ki jim je zavestno ali podzavestno apliciral strah ali negativen odnos do same terapije. Več vam lahko pomagam, če se naročite na pregled. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni! Imam sledec problem: levo spodaj mi manjkata petica in sestica, desno spodaj pa samo sestica. Ali je mozno, da bi mi naredili mosticek in ne implantantov? Sem studentja in je za moj zep trenutno cena implantantov previsoka... Ali taksne mosticke vsaj delno krije zavarovalnica? Kaksna bi bila cena? Imam se eno vprasanje: pred slabim mesecem mi je zobozdravnik odstranil zivec iz dvojke zaradi vnetja. Dal mi je zacasno zdravilo. Po treh tednih, ko bi morala na odstranitev tega zdravila, sem zbolela zato se je obisk prestavil za dva tedna. Sedaj opazam, da je zob pomdrel... Kaj mi lahko v tem primeru svetujete? Najlepsa hvala za vase iskrene odgovore in za pomoc, ko jo potrebujemo!Spoštovani! Glede na napisano menim, da potrebujete dva mostička. Na levi strani bi kot nosilna zoba uporabili štirico in sedmico, na desni strani pa petico in sedmico. Skupno bi bilo torej potrebni izdelati sedem zob. Cena je odvisna od materiala, ki ga tehnik pri izdelavi uporabi: -210 Eur (kovinsko keramična prevleka ali člen) X 7 = 1470 Eur ali -350Eur (polnokeramična prevleka na Zirconu) X 7 = 2450 Eur. V kolikor želite, da vam zavarovalnica delno krije storitev, se morate obrniti na vašega osebnega zobozdravnika, ki bi po pretečeni čakalni dobi za protetične storitve le to lahko zaračunal zavarovalnici. V vašem primeru popolnoma sami plačate menjkajoče člene v kolikor je predlog odobren. Za primerjavo vam posredujem še ceno za oskrbo z zobnimi vsadki, saj je za opisan staus in vašo starost mnogo bolj primerna, saj ni potrebno brusiti in nepovratno poškodovati nosilnih zob: - 750 Eur (vsadek) X 2 + 420 Eur (krona na vsadku) X 2 = 2340 Eur. Lep dan še naprej!


Spoštovani! Trojke zgoraj imam obe daljši kot ostale zobe in izgledata nekako "vampirsko". se da to kakorkoli korigirati, trojki skrajšati, ju obrusiti, mogoče enke in dvojke podaljašti z luskami ali kako drugače? koliko bi ta korekcija stala? kolikšna je življenjska doba lusk? Hvala že vnaprej za vaš trud s spletnim odgovarjanjem in lep pozdrav!Spoštovani! Korekcijo oblike dotičnih zob lahko naredimo na različne načine: -dograditev s kompoziti (manjše spremembe oblike) ;65 Eur po zobu. -izdelava estetskih lusk; 350 Eur po zobu -izelava kovinsko keramičnih prevlek (210 Eur) ali polnokeramičnih prevlek (350 Eur po zobu). Za izdelavo prevlek se odločimo v kolikor je potrebna obsežna sprememba oblike ali če so zobje že dograjeni ali obežno zaplombirani. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni, Prejšni torek so mi operativno odstranili zgornjo 8. Po nekaj dneh sem dobil virozo (nahod, kašelj brez vročine). Ta torek torej po 1 tednu so mi odstranili šive vendar je kirurginja rekla da mi ne celi vredu in da je rana vneta sedaj mi rano obdelujejo z laserjem. Zanima me ali je lahko počasno celjenje posledica viroze in padca odpornosti. Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem Lep pozdravSpoštovani! Padec sistemske odpšornosti, ko se telo bori z drugimi infekti, vsekakor oslabi imunski odgovor na dotični problem. Na prizadeto področje se tako laže naselijo bakterije, ki povzročijo infekcijo področja, ki je najpogostejši postoperativni zaplet pri tovrstnih posegih. Lep dan še naprej!


Na levi dvojki imam prevleko. Zadnje čase sem imela tudi bolečine korenine te dvojke, zato mi je bila opravljena operacije te korenine , vendar očitno neuspešno. Zobozdravnik mi je na zadnjem pooperacijskem slikanju povedal, da imam korenino počeno in mi jo mora odstraniti oz izpuliti. Zato mi je predlagal implatant ali pa mostiček. Zanima me koliko stane implatant in koliko mostiček in katero se bolj obnese.Spoštovani! Oskrba z zobnim vsadkom je vsekakor primernejša, v koraku s časom in se je z izdelavo klasičnega mostička ne da več primerjati. V kolikor vrzel oskrbimo z mostičkom je potrebno brusiti (ireverzibilno poškodovati) vsaj en sosednji zob, kar pri oskrbi z implantom ni potrebno. Cena posegov: -750 Eur (vsadek) + 420 Eur (krona na vsadku) = 1170 Eur. -210 Eur (krona na vsadku) X 3 = 630 Eur. Lep dan še naprej!