Pozdravljeni,

opisala sem Vam mojo težave glede zalivke in nastalega razmika (med 4 in 5. zgoraj). Na to vprašanje ste mi danes sicer že  odgovorili, za kar se Vam lepo zahvaljujem!.


Vseeno bi vprašala in me zelo zanima , zakaj čutim tudi to zalivko kot nek tujek oz. kot da je zob z zalivko težji od ostalih...občutek, da ima večjo gostoto zob, večji pritisk je čutiti...kar je prav tako neprijetno (pri vrtanju mi ni zašel tako globoko da bi mi prišel do živca)...sprašujem Vas zato, da vem opozoriti pri naslednje obisku zobozdravnika..(prav tako na takšno situacijo nisem naletela na nobenem forumu ali nasploh na spletu....je morda zalivka napačno narejena? slaba? ...).še enkrat se Vam lepo zahvaljujem za Vaš čas in odogvor. Ponovno Vam pošljem mojo situacijo, da se spomnite:

novembra 2015 se mi je pojavil karies zgoraj levo na štirici in sicer na robu štirice (tik ob petki). Moj zobozdravnik mi je kar globoko zavrtal v štirico in nato dal belo zalivko. Od takrat naprej imam občutek da je velik "razmik" med štirico in petico, ob vsakem zaužitju hrane (ni važno lahko je to samo jabolko, kruh,...) ostane hrana v tistem razmiku. Prav tako imam neprijeten občutek, kot da čutim zalivko, kot da je zob "težji oz. tuj"...tudi če hrano znitkam ven ..še vedno imam občutek da je nekaj vmes. Sprva sem mislila da se bo nekako zaraslo ..vendar se ni in občutek je še naprej zelo neprijeten. Če grem z jezikom ob štirico zadaj je rob zelo oster kot da bi bil odlomljen. Ni to moja prva zalivka (pri ostalih je vse OK).  Če grem z nitko na levi strani med štirico (z zalivko) in petico  gre nitka zlahka vmes...kar pri drugi strani med štirico in petico ni primer tam gre nitka komaj skozi..prav tako pri ostali zobeh.

Pred nastankom kariesa na 4 in posledično bele zalivke je bilo vse ok. niti se mi ni nikoli hrana nabirala (da bi me motilo ali da bi čutila) niti rob ni bil oster...pač normalen zob :)

Zanima me če je morda zalivka slabo narejena oz. "napačno"? ali mi je preveč odbrusil štirico?  Prav tako razmišljam da bi pri drugem zobozdravniku dala odstranit to zalivko in jo ponovno dala naresti.

Lep pozdrav !Spoštovani!

Pojav, ki ga opisujete je pogost pri sanaciji obsežnega kariesa, ko je pri preparaciji za zalivko potrebno odbrusiti tesne kontakte med sosednjimi zobmi. Poleg tega plomba najbrž sega tudi pod nivo dlesni, kar pomeni da dlesen ni več prirasla na zobno površino, kar še dodatno omogoča nabiranje hrane v medzobnem prostoru. Morda je moč plombo spremeniti, v kolikor ne, pa  priporočam izdelavo inleya (delne prevleke).

Lep dan še naprej!


Pozdravljeni. Hčerka je imela gojno piko na dlesni zgoraj nad enico. Na kontroli pri zobozdravnici smo izvedeli da bo potrebno zob odpreti. Včeraj je predrla piko danes pa še odprla oziroma zvrtala v zob luknjo. Pika je sicer manjša,se pravi da se gnoj očitno ne nabira več. Ampak sedaj ostane zob odprt. Vprašala sem če bo naredila kakšno plombo pa je rekla da se bo stanje potem spet slabšalo . Zanima me vaše mnenje. Ali bi bilo potrebno kakšno zdravljenje ali je zob res dokončno odmrl? Naj omenim da je hčerka v mesecu juliju padla in se je točno ta zob razmajal. Še vedno pa je lepe bele barve. Zobozdravnica je rekla da je verjetno to posledica tega padca. Če bo stanje slabše je rekla da bi bilo celo potrebno zob izpuliti. Hvala za odgovorSpoštovani!
en pon
Če gre za mlečen zob, ga sicer lahko zapremo in začasno napolnimo koreninski kanal s posebnimi sredstvi, ki preprečujejo takojšen infekt. Polnilo je potrebno večkrat menjati. Alternativa opisanemu postopku je, da puščamo zob odprt do njegovega izpada. V primeru, da gre za stalen zob, ga vsekakor poiskusimo ponovnom zapreti v najkrajšem možnem času in postopamo skladno z doktrino, ki določa način koreninskega zdravljenja.

Lep dan še naprej!


Spostovani g.Rotar

Letos v januarju sem imel apikotomirano enko zogoraj v kateri imam zaticek in krono.V predelu dlesni  nad apikotomiranim zobom se mi pojavja manjsi mehurcek oz (bulica) ki pa izgine ob dotiku.Na rtg posnetku ki sem ga opravil prejsni teden po nasvetu zobozdravnice  ni zaznati nic posebnega .Zanima me ali je mozno da se mi ponovno nabira gnoj ali da se mi se ni zrasla kost v predelu polnitve ki bi to zapolnila.Zanima pa me tubi koliko casa je obicajno da se kost zaraste nazaj. Sicer pa imam v mesucu decembru pregled pri specialistu ki je apikotomijo opravil,bi mi mogoce svetovali da se poskusam narociti na zgodnjesi termin ali mi ni potrebno skrbeti.

Za odgovor se vam ze vnaprej zahvaljujem

Lepo pozdravljeni

GregaSpoštovani!

Glede na klinično sliko, ki jo opisujete menim, da mirno lahko počakate na pregled pri specialistu.

Lep dan še naprej!


Pozdravljeni!
Pred petimi leti sem opazila,da se mi je (skrajšala) dlesen nad zobom kjer imam krono,se pravi,da sem opazila med krono in dlesnijo temno režo. Takrat sem svojega zobozdravnika opozorila na to a je dejal da to ni nič takšnega. Lani sem opazila tudi pri dveh drugih zobeh ki nimajo krone da sta zoba postala daljša ozirom dlesen krajša.Sedaj pa opažam da se mi to pojavlja pri vedno več zobeh. Ja kakor da se dlesen znižuje. Povdariti moram da mi dlesni že več let ne krvavijo in da imam zelo trde dlesni svetlo rožnate barve in da si zobe vsaj dva do trikrat na dan umijem.Stara sem petdeset let in me zanima kaj bi lahko bil vzrok temu???? Namreč zelo se bojim,da mi se bi sčasoma začeli zobje majat. Kaj se da storiti oziroma je kaj upanja na izboljšanje??
V naprej hvala za odgovor in lep pozdrav.
MajdaSpoštovani!

Pojav, ki ga opažate je relativno pogost in je največkrat posledica ščetkanja zob (nepravilna smer...) in tudi manjših ponavljajočih vnetij, ki se jim kljub dobri higieni težko izognete. Sam pojav nima direktne povezave s strahom pred majavostjo zob. Diagnozo parodontalne bolezni lahko postavimo samo z rtg posnetki, ne pa le po klinični sliki, ki jo opisujete. Obstajajo postopki, s katerimi se ukvarjajo predvsem specialisti parodontologi, ki relativni uspešno vstpostavijo prvotno stanje dlesni ob zobnem vratu. 

Lep dan še naprej!


Spoštovani,

imam uspešno endodontsko zdravljeno spodnjo šestico, ki je mrtev zob in zapolnjen s polnilom. 13 let ni bilo z zobom nobenih težav, sedaj pa se mi je
na dlesni ob zobu naredila majhna bulica. Ali gre lahko za vnetje v takem zobu po tako dolgem času kljub zalitim koreninam? Drugače redno hodim na preglede na 6 mesecev in je stanje drugih zob bp.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.


Spoštovani!

Vsekakor je znak, ki ga opažate, posledica vnetja ob vrških korenin dotičnega zoba. RTG posnetek bi pokazal obsežnost vnetne lezije, po čemer bi lahko tudi določili nadaljne postopke. 

Lep dan še naprej!