pozdravljeni! zanima me ali pri vas delate dograjevanje zob (bonding)...kaksna je cena enega zoba?...ali je kaj popusta ce se dela 8 zgornjih zob in v kolikem casu bi se to dalo narediti..zobje so manjsi, med zobmi so presledki... hvala za odgovorSpoštovani! Domnevam, da sprašujete po preoblikovanju zobnih kron s kompozitnimi masami. Postopek je relativno enostaven vendar zelo zamuden in natančen. Rezultati so največkrat zelo dobri, vendar pa se lahko kompoziti z leti in ob visokih obremenitvah nekoliko zabarvajo ali poškodujejo. Cena dograditve po zobu je 65 Eur. Če je zob osem vam nudimo 10 % popust. Lep dan še naprej!


Spoštovani! Zgoraj imam mostiček , ki je narejen takole: šestica levo zgoraj oblečena, petica priključena, štirica oblečena, trojka,dvojka,enka oblečeni. Enka desno oblečena,dvojka je oblečena, vendar mi je pod obleko segnila,trojka priključena, štirica oblečena, vendar slaba, petica priključena.Sprašujem vas, če bi mi pri vas lahko ob predpostavki, da je potrebno dvojko in štirico desno odstraniti, napravili delno zgornjo protezo brez neba. Ne vem , če pride vsadek v poštev, ker sem kadilka. Zanima me tudi cena. Hvala za odgovor in lep pozdrav. JožicaSpoštovani! Proteza brez neba je lahko enostavna, v tem primeru je retencijski element zapona (kaveljček, ki je morda viden). Cena izdelka je 900 Eur. V kolikor naredimo boljšo izvedbo izdelka, po katerem sprašujete, je namesto zapone retencijski element polzilo ali sklep, ki ga morata nositi najmanj dve vezani prevleki na zobeh, ki so zadnji v vrsti (obe enki). Cena izdelka: -900 Eur (proteza) -210 Eur (kovinsko keramična prevleka) X 2 = 420 Eur -250 Eur (polzilo ali sklep) Izdelek je bolj stabilen , videza pa ne moti kovinska zapona. Vsadki so vsekakor rešitev, ki nudi fiksno stanje in popolnoma prosto nebo. Odločitev o tem ali ste kljub kajenju primerni za poseg, bi lahko podal po kliničnem pregledu in RTG posnetku. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni Imam eno vprašanje. Pred kratkim sem bila pri zobozdravniku in ker me je na zobu motilo, da je bil malenkost višji kot drugi, sem zobozdravnika prosila če ga lahko zbrusi in zravna. Ko mi je zbrusil zob se mi je pojavil odprti griz. Zanima me kako se sedaj zadeva uredi,da bom lahko zobe ponovno dala skupaj. Je rešitev samo z aparatom? Hvala za pomoč, lpSpoštovani! Višino zoba lahko popravimo z izdelavo onleya ali parcialne krone, ki ne zahteva brušenja zoba (vsaj ne v veliki meri). Lepdan še naprej!


Pozdravljeni! Imam problem, ki je na videz videti majhen, vendar je zelo velik. Že pred leti mi je zobozdravnica izpulila desno zgornjo mlečno dvojko, ker ni bilo zasnove za stalno. In tako sem ostala brez zoba, posledično pa so se mi ostali začeli pomikati, tako da je sedaj vrzel že zelo majhna. Mnogi težave niti ne vidijo, vendar mene osebno moti. Prišlo je tudi do rahlega premika središčnice v desno - kar me moti še najbolj. Za ortodontsko zdravljenje sem čakala kar dolgo, saj je tu le lepotni problem, ugriz pa imam, kot pravijo, zelo dober. Sedaj sem prišla na vrsto in ponudili so seveda dve možnosti: 1. stiskanje zobov skupaj in potem brušenje - preoblikovanje trojke v dvojko itd., toda potem naj bi se mogoče poslabšal ugriz.? Sama bi si te možnosti še najbolj želela, ker bi ostala pri svojih zobih, toda sem zelo skeptična, kako bi na koncu vse skupaj izgledalo in da se mi nebi spet začeli širiti nazaj. 2. Druga in optimalna možnost je seveda implantat, za katerega smo se že skoraj odločili, ker sem si želim imeti zobe čim bolje porihtane. Stara pa sem šele 17 let, zato se malo bojim glede kosti, predvsem pa kaj bo z implantatom kasneje v življenju. Koliko časa traja, ali se začne kaj gnojiti, pač je nek tujek v ustih in kako se ujame v čeljust.... Zanima me predvsem vaš nasvet, recimo kaj bi predlagali svoji hčerki s takim problemom.... moji starši bi še najraje videli, da sploh ne bi nič ne spreminjala, ker mnogi pravijo, da je moj nasmeh vredu. Toda, če že živimo v dobi, kjer ima skoraj vsak aparat in potem lep nasmeh, zakaj ga ne bi imela jaz. Me pa tudi zanima, ali je možno ta čas, ko se vijak vrašča v kost, nositi kakšen nadomestni vstavek ali moraš 6 mesecev hoditi naokrog brez sprednjega zoba ?:D aja, pohiteli pa smo zaradi aparata, ker bi drugače z 18. letom prešla pod samoplačniško. Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor in lep pozdrav!Spoštovani! Vsekakor je ortodontska terapija, ki bo naredila prostor za manjkajoči zob in kasnejša vstavitev vsadka na dotično mesto najboljša rešitev. S postopkom ohranimo sklenino sosednjh zob nedotaknjenio, kar bi danes moralo veljati za pravilo. Navedena starost ni problem. Vsadek (v kolikor ni zapletov, ki se dogajajo v manj kot štirih odstotkih) je dolgotrajna, morda celo doživljenjska rešitev. Najbolj pomembna je higiena, ki jo redno kontroliramo. Vsekakor bi tako rešitev svetoval tudi svojemu najbližjemu. Ves čas terapije nosite nadomestni zob. Lep dan še naprej!


Pozdravljeni, 10 dni po zadnji menstruaciji sem opravila RTG slikanje zob - ortopan. Slikano je bilo z digitalnim aparatom, vendar mi niso namestili nobene zaščite. Danes pa sem ugotovila, da sem v tem ciklusu, ko je bilo slikanje, zanosila. Zanima me ali obstaja kakšna nevarnost za plod. Hvala lepa za vaš odgovor!Spoštovani! Izpostavljenost pri tovrstnem slikanju je zanemarljiva saj je do 10 X manjša kot pri klasičnem slikanju, lokacija izpostavljenosti, pa je daleč stran od problematičneg področja. Lahko ste brez skrbi. Lep dan še naprej!