Pozdravljeni! Imam problem in sicer, ponoči ko spim škripam z zobmi, to se mi dogaja že od otroštva, vendar se je začelo ponavljati vsako noč. Je zelo moteče za fanta in zame ker me vedno zbuja. Ali se lahko to odpravi?Spoštovani! Škripanje z zobmi (bruksizem) je motnja, ki jo vse pogosteje srečujemo v praksi, kar naj bi bilo tudi posledica vsakodnevnih stresov, ki jih pacienti doživljajo. Vzroki so lahko tudi bolj enostavni: iatrogeni (povzročeni zaradi naše terapije) ali jih pogojujejo na kakršen koli drug način nastale spremembe v ustih, ki povzročijo določene sprememb v medčeljustnih odnosih. Bruksizem se zdravi z opornicami (individualno narejena zaščita zob, ki jo nosite ponoči). Opornica zaščiti zobne ploskve pri škripanju in povzroči izgubo "mišičnega spomina", kar navsezadnje pripelje do spremembe (razbremenitve) celotnega stomatognatnega sistema. Opornica je narejena hitro in enostavno in nikar ne odlašajte z njeno izdelavo. Lep dan!


Spoštovani, pred nekaj dnevi me je na zabavi nekdo z komolcem ponesreči butnil v usta, tako da mi je počila dlesen, nad zgornjima sekalcema in močno mi je zamajal zob. imel sem oteklino, in nabuhlo dlesen. Desni sekalec me je tako bolel, da nisem jedel še 3 dni, zdaj pa je začel močno skeleti, sploh če pijem hladnejšo vodo. Boli me popolnoma cel zob, ob kakršni koli spremembi temperature. Zob ni poškodovan, in je popolnoma isti kot prej. ali je mogoče, da bolečina prihaja iz ranjene dlesni, če je rana dovolj globoka? Minilo je že 5 dni, bolečina pa ostaja. Prosim za čim hitrejši nasvet. hvalaSpoštovani! Poškodba, ki ste jo opisali ni zanemarljiva, tako da boste najverjetneje potrebovali pomoč zobozdravnika. Majavost zoba po poškodbi nakazuje na več možnih diagnoz: -zlom zobne korenine v srednji ali vratni tretjini -subluksacija zoba in huda poškodba pozobnice, torej membrane, ki pritrjuje korenino v kosti. -zlom alveaolarne kosti skupaj s poškodbo pozobnice. V vseh naštetih primerih bo najbrž prišlo do nekroze (odmrtja ) zobne pulpe in kasneje gangrene, ko se na mrtvo tkivo naselijo bakterije. Problem zahteva koreninsko zdravljenje (odstranitev zobne sredice)in polnitev koreninskega kanala z termoplastičnimi materiali. Poškodba pozobnice zahteva imobolizacijo (pritrditev zoba na sosede za nekaj časa, da se pripojni ligamenti obnovijo ali nadomestijo z brazgotino; zob postane ponovno trden). Zlom korenine v srednji retjini zoba bo najbrž za zob usoden. Sklenje zoba nekaj dni po poškodbi v bistvu daje upanje ,da je zob še vedno vitalen in bo morda tak tudi ostal, vendar ga je kljub temu potrebno imobolizirati in koreninsko zdravljenje odložiti na čas, ko bo zob vitaliteto izgubil. V tem primeru svetujemo občasno merjenje vitalitete zoba, v primeru pojačanja bolečine, pa takojšnje koreninsko zdravljenje. Diagnostiko bo olajšal tudi RTG posnetek. Obiščite zobozdravnika. Lep dan še naprej.


Pozdravljeni, Zanimam me Vaše mnenje glede porcelanastih lusk. Stara sem 21 let, moji zobje pa so večinoma vsi zaplombirani. Plombe na sprednjih zobeh me zelo motijo vendar ne bi rada storila nekaj, kar bi kasneje obžalovala. Zanima me tudi cena ene luske. Lep pozdrav PetraSpoštovani! Keramične luske spadajo med zahtevnejša fiksno protetična dela indikacija zanje pa je strogo estetska. Zobje, ki so obsežno plombirani največkrat niso primerni kandidati za estetske luske, saj le te potrebujejo precej trdno in intaktno podlago za cementiranje. V takih primerih se raje poslužujemo izdelave kron, ki so prav tako lahko visoko estetske, saj poleg estetske sanacije poskrbimo tudi za funkcionalnost in trajnost izdelka. Bolj definirano bi se lahko o primeru pagovarjala po kliničnem pregledu in pregledu ortopana. cena luske je 350 Eur. Veselimo se vašega obiska!


Pozdravljeni! Levo spodaj bom v kratkem rabila dva implantanta oz. mostiček! zanimam me,kakšna je cena za implantat(vse skupaj..delo) oz.kaj menite za mostiček!(cena) hvala za odgovore! lep pozdrav darja korenčanSpoštovani! Predvidevam, da vam manjkata dva zoba. V primeru normalne anatomije spodnje čeljustnice (zadostna količina kosti in običajen potek živca) je najboljša rešitev vsaditev dveh implantov in izdelava dveh kron na le te. S tem se izognemo brušenju sosednjih zob. Če to možnost oskrbe odpišemo je izdelava mostu na mestu. V tem primeru brusimo oba sosednja zoba (invaziven poseg v trda zobna tkiva, ki je nepovraten) kar v primeru obsežnih plomb ali karioznih procesov na teh zobeh prav tako ni zgrešena odločitev. V primeru intaktnih sosednjih zob, bi se odločitev morala nagniti v smer implantov v primeru bolezni na sosedih pa v smer mostička. Cena: -implant 900 Eur x 2, krona na implantu z abutnentom 420 x 2 = 2640 -mostiček: 210 x 4 = 840 Eur. Veselimo se vašega obiska!


pri svojem zobozdravniku sem dobila napotnico za apikotomijo zoba 24. Zanima me kakšna je čakalna doba pri vas in če delate na koncesijo oz.koliko stane če sem samoplačnica in čakalna doba? Lep pozdrav,MaričkaSpoštovani! Nimamo koncesije za oralno kirurgijo, tako, da vam storitev lahko opravimo samoplačniško. Cena posega je 90 Eur. Čakalna doba je približno tri tedne. Lep dan še naprej!