Zlatka sprašuje:

Spoštovani,

imam osteoporozo in mastocitozo. Na kliniki so mi izruri obe zgornji petici, vprašala sem jih ali manjkajoče zobe lahko nadomestim z inplantati, pa so mi rekli, da bolnikom z osteoporozo ni priporočljvo vstavljati zob, ker lahko pride do odmiranja kosti. Ali je to res? Kaj menite vi?

lep pozdrav,
Zlatka



Zobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spoštovani!

Osteoporoza sama po sebi ni problematična, kar pa ne velja za zdravila, s katerimi se bolezen zdravi. Določena skupina zdravil, bifosfonati, močno spremenijo metabolizem kosti. V tem primeru ruvanje zob ali implantacija predstavljata določeno tveganje za osteonekrozo (odmiranje kosti). Verjetnos, da pride do zapleta, je sicer majhna, vendar pa so posledice hude, zato v tem primeru implantacijo odsvetujemo.

Lep dan še naprej!