Anja sprašuje:

Spoštovani,

pred kratkim, natančeneje 14 dni nazaj sem obiskala vašo zobno ordinacijo, ker se mi je v času nosečnosti postopoma krušila plomba na sedmici levo zgoraj. Zob je močno bolel in skelel, zato ste ga odprli, očistili zobne korenine, vstavili zdravilo, in zob začasno zaprli do novembra, ko sem zopet naročena. Korenina je že odmrla. 
Bolečina je takoj izginila, za en teden, in se v času vikenda zopet pojavila. Na ugriz me je v zobu zaskelelo, bolečina se je pojavila ob hranjenju, nato izginila.  Bolečina je bila enako močna kot pred zdravljenjem.
Obiskala sem dežurno zobno ambulanto na Bledu, kjer je zdravnica postopek ponovila in dala v zob novo zdravilo.

Vse do včeraj z zobom nisem imela težav. Včeraj pa sem ob ugrizu zaznala poznan zoprn občutek, kot bi me spet zaskelelo. Poleg tega se mi je na določenih predelih odkrušila začasna polnitev zoba. Zob me zaenkrat ne boli, je pa občutljiv na ugriz in le še čakam, da začne boleti.

Na podlagi mojega primera in zgoraj navedenih težav, imam za vas naslednja vprašanja:

-Ali menite, da je moj zob občutljiv, ker se v njem zopet nabirajo bakterije in bi bilo fino postopek ponoviti?
-Ali je možno, da je občutljiv zaradi posega od katerega je minilo 6 dni? 
-Ali obstaja kakšna druga metoda zdravljenja zoba, da se bakterije dokončno uničijo, saj verjetno ni fino zoba kar v nedogled odpirat in vanj vnašati zdravila?

Za odgovore se že v naprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam,

Anja 
Zobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spoštovani!

Zob je lahko boleč na ugriz ali spontano zaradi vnetja pozobnice ob vršku korenine, kar je lahko posledica inficiranega koreninskega kanala ali delovanja sredstva, ki ga vnašamo v kanal. Terapija, ki jo izvajamo je usmerjena proti bakterijam v kanalih ali ob vrških korenin. Ocenitev časa, ko jih ne bo več je zelo težka in je odvisna od večih dejavnikov: poroznosti koreninskega dentina, števila periapikalnih ramifikacij (cepljenje glavnih kanalov ob koreninskih vrških), skritih dodatnih glavnih kanalov. Vse metode zdravljenja so usmerjene k istemu cilju, dezinfekciji kanala, vendar to lahko dosežemo na različne načine: z vstavljanjem različnih past (zdravila) v kanal, z laserjem , s spiranjem kanala z določenimi sredstvi...Izbira metode je odvisna od primera. Zob lahko boli tudi zaradi mehanske travme, ki je povzročila poko le tega. Potrditev razpoke je v začetni fazi zelo težka (tudi če bi lahko uporabili RTG diagnostiko) vendar  bo s časoma klinična slika postala drugačna. Če zob v nekaj dneh ne neha boleti me pokličite in bomo problem rešili v ordinaciji.

Lep dan še naprej!