Meta sprašuje:

Pozdravljeni, 

stara sem 31 let, manjkata mi dve sestici in tretja, ki sem jo po apikotomiji v tujini ponovno zdravila pri specialistu endodontu,  je zacela po treh letih ponovno boleti, boli me kake dva dni, zaradi bolecin ne morem spati. Sla sem jo slikat in sla bom nazaj k endodontu da preveri kaj naprej, strah me je, da bom izgubila se tretji zob. Je možno da gre samo za neko prehodno vnetje, ki bi se dalo pozdraviti z antibiotiki in je kriv samo padec imunskega sistema in gre za "vremensko" zadevo?

Vem, da bi morala narediti implantante, nekaj casa sem oklevala, ker sem kadila in sem slisala da kombinacija tovrstnih posegov  in kajenja ni okej. Zdaj na dan skadim eno cigareto. Kako naj se pripravim, da bo postopek izdelave implantantov kar najbolj učinkovit? 

Hvala za odgovor, 

Meta


Zobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spoštovani!

V primeru da boli zob, ki je že bil koreninsko zdravljen, je najbolje narediti rtg posnetek. Po posnetku bi bila mogoča odločitev ali je potrebno ponovno koreninsko zdravljenje ali ne. Vsekakor mrtev zob (koreninsko obravnavan ali ne) predstavlja neko kronično žarišče, kjer se občasno lahko bakterije razmnožujejo intenzivneje kot običajno, kar lahko povzroči tudi določeno simptomatiko (bolečine, otekline). Ali je to povezano s padcem imunskega sistema ali ne, je lahko področje daljše razprave.
Kajenje sicer je relativna kontraindikacija za vstavitev zobnih vsadkov, vendar npr. klasična nemška šola za kadilca smatra človeka, ki pokadi več kot deset cigaret na dan. Mnogo bolj je pomemba dobra higiena. Kombinacija slabe higiene in kajenja seveda lahko povzroči vnetja tkiv okoli vsadka mnogo hitreje, vendar tudi tu obstajajo velike izjeme. Ostre meje in pravil glede tega ni, v končni fazi je to področje odločitve operaterja in pacienta, saj bosta skupaj nosila odgovornost za uspešnost terapije.