Borut sprašuje:

Spoštovani!

Imam otroka starega 30 mesecev. Ko je bil star 1,5 leti si je pri padcu popolnoma zabil zgornji enici v čeljust in čez 4 dni so mu jih kirurško odstranili. Ena zgornja dvojka pa mu je pri padcu izpadla. 
Sprašujem vas kolikšna je verjetnost, da si je poškodoval zgornji enici stalnih zob?
Kdaj se lahko slikajo stalni zobje?
Ali lahko dobi, dokler mu ne zrastejo stalni zobje, snemno protezo za zgornje tri mankajoče zobe ter ali lahko to naredi v vaši ordinaciji?

Za odgovor se zahvaljujem.

S spoštovanjem,

Borut

Zobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spooštovani!

Verjetnost poškodbe zametkov stalnih zob (oziroma njihove zasnove) vsekakor obstaja, vendar je težko govoriti o velikosti tveganja. Pri tej starosti zasnov na rtg posnetku še ni mogoče videti, ker še ne mineralizirajo (predviden začetek mineralizacije je okrog četrtega leta). Tako rtg slikanje sedaj še ni smiselno. Otroka sicer lahko slikamo (s primerno zaščito) ko je tega sposoben (mirovanje, itd), vendar pred posegom vedno ovrednotimo smiselnost posnetka, ki je odvisna od informacij, ki jih dobimo s posnetkom. Pri tej starosti bi bila izdelava začasnega nadomestka nepotrebna če ne celo škodljiva, saj je tveganje zaradi poškodbe z nadomestkom prevelika.

Lep dan še naprej!