Matjaž sprašuje:

Spoštovani. Pred kratkim sem na stomatološki kliniki zaključil zdravljenje paradentoze (reženjska operacija-čiščenje zobnega kamna in oblog). Pri tem sem ostal brez 4,7 in 8ce zgoraj. Pred posegom sem že imel zgoraj levo in desno na prvih treh (torej 6 zob) keramiko (moj zob pobrušen in odstranjeni živci, ter na to zacementirano keramiko ) . Sedaj je ta keramika na vrhu odmaknjena (ne vem, ali se je čeljust odmaknila, ali pa so mi jo poškodovali, ko so čistili zobni kamen). Želel bi trajno rešitev zgornjih zob ter beljenje spodnjih zob na odtenek novih. Zanima me kakšne so možne rešitve ter približna cena kompletnega postopka. Hvala Matjaž
Zobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spoštovani!

Teoretično vam torej v zg. čeljusti manjka štirica. Sedmico in osmico redko nadomeščamo, saj smatramo da je šestica kot zadnji zob dovolj za normalno funkcijo. Štirico lahko nadomestimo z mostičkom, pri čemer je potrebno brusiti šestico in trojko. Cena:
-210 Eur (porcelanska prevleka) X 3 = 630 Eur.
Boljša in bolj logična rešitev je vstavitev zobnega vsadka na mesto izgubljene štirice, pri čemer se izognemo kolateralni škodi na sosednjih zobeh. Cena:
-750 Eur (vsadek) X 1 = 750 Eur
-420 Eur (krona na vsadku) X1 = 420Eur.
Na vprašanje popravila protetike vam brez kliničnega pregleda ne morem odgovoriti.

Lep dan še naprej!