Sonja sprašuje:

Spoštovani,

Manjka mi šestica levo spodaj.

Razmišljam o implantantu. Na spletu sem poleg klasične metode našla tudi ponudbo za implantante brez operacije. Kaj menite o tej metodi oziroma kakšno rešitev bi mi priporočili. Zanima me tudi cena.

Lep pozdrav 


Zobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spoštovani!

Vsak zobni vsadek je potrebno vstaviti (uvijačiti v kost). Obstajajo različni pristopi, pojem operacije pa si potem vsak razlaga po svoje. 
Vsaka implantacija zahteva lokalno anestezijo, sterilno pripravo delovnega polja, operaterja, asistetke, kirurške inštrumente...V grobem bi  lahko razdelili pristope na dve skupini:
-odpiranje mukoperiostalnega režnje, kar pomeni da dlesen nekoliko odgrnemo in med samim posegom kontroliramo dogajanje na kostnem grebenu in okolici
-vstavitev brez odpiranja mukoperiostalnega režnja, torej neposredno skozi dlesen, kar v nekaterih primerih vključuje navigacijo implantacije, ki je računalniško vodena.
Odločitev o posegu je vsekakor na strani operaterja, ki bo vedno izbral najbolj optimalen postopek, ki je vezan na zelo veliko faktorjev. Žal se pojem vstavitve brez operacije uporablja preveč zavajajoče, predvsem v komercialne namene.

Lep dan še naprej!