Blaž sprašuje:

Spoštovani,
Obračam se na vas, ker s svojim sedanjim zobozdravnikom ne prideva skupaj. Pred letom dni sem dobil 6 prevlek zgoraj 1-2-3 (levo in desno) na moje brušene zobe oz. na že prej vstavljene "štifte". Prevleke so narejene v enem kosu čeprav sem imel na to pripombo. Kakorkoli že, po nekaj mesecih se mi je ena od prevlek začela premikati. To opažam če s prsti premikam te prevleke naprej-nazaj. To premikanje je nevidno vendar jaz ga čutim kakor tudi slišim "klikanje" ene od teh prevlek, problem pa je, da niti sam ne morem natančno ugotoviti katera prevleka ne tesni dobro oz. zakaj se sploh premika. Domnevam, da gre za 1 ali 2 desno zgoraj, ki je delno odstopila vendar je še vedno na mestu, ker ji druge prevleke ne dovoljujejo večjega premika.
Moj zobozdravnik tega ne opazi in pravi, da je vse OK, kar je sicer res vendar le na videz. Verjetno gre tudi za vprašanje reklamacijskega zahtevka.
Zanima me ali obstaja kakšne način (rentgen ipd), da se lahko ugotovi katera prevleka ne drži več.? Prav tako me zanima ali je možna delna  demontaža teh prevlek oz. prevleke in izdelava nove ali pa je potrebno demontirati vseh 6?
Ali se lahko pri vas oglasim (samoplačniško seveda) za pregled in ev. dogovor kako urediti to nevšečnost, kajti tega občasnega zoprnega "klikanja" ne prenašam več.

Hvala za odgovor ter Lep pozdrav!
Zobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spoštovani!

Opisan primer je včasih težko razvozlati, predvsem če ni opazen v ordinaciji, sam pa fenomen opazite pri žvečenju. RTG posnetki ponavadi ne pokažejo ničesar, tudi če gre za resne poškodbe, kot na primer zlom korenine. Težave bi bile bile vidne na posnetkih šele čez nekaj časa, ko se pojavijo spremembe na obzobnih tkivih (kost). V kolikor bi bilo potrebno popraviti eno od kron (recementiranje krone ali zatiča) ni potrebna demontaža celega izdelka, temveč le dotičnega zoba, saj je konstrukcijo mogoče lepo separirati. V kolikor se želite naročiti ne pregled me lahko poličete, zaradi lažje uskladitve terminov.

Lep dan še naprej!