Alenka sprašuje:

Pozdravljeni,

ostala sem brez spodnje šestice. Ker ne želim imeti v ustih kovinskih nadomestkov, mi je zobozdravnik ponudil polnokeramični Maryland mostiček za ceno nekaj čez 2.000 eur. Ker se mi zdi drago, me zanima, ali je taka cena običajna? In seveda še, ali so ti mostički dobra izbira? Na sosednjih zobeh imam plombi, poleg tega se pri tem mostičku obrusi bistveno manj sosednjih zob, kot pri "navadnih" mostičkih. Kakšna bi bila druga ustrezna izbira? Kakšna je cena za običajni polnokeramični mostiček?

V ustih imam še en mrtev zob, ki bi ga rada odstranila (mrtev je že 20 let), saj baje vsi mrtvi zobje v ustih predstavljajo neko žarišče. Takega mnenja je tudi moj zobozdravnik in pravi, da bi zob moral ven. Ste tudi vi takega mnenja?

Lepo vas prosim za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Alenka


Zobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spoštovani!

Opisani mostiček je vsekakor ena od izbir. Pri klasičnem mostu je potrebno radikalno brušenje obeh sosednjih zob, v primeru adhezijskega mostička pa se temu izognemo. Osebno bi sicer svetoval zobni vsadek, ker menim, da na lokaciji šestice adhezijski mostiček ne bo zadostil pogojem trdnosti in stabilnosti. Cena adhezijskega Maryland mostička v naši ordinaciji znaša 350 Eur. 
Doktrina v Sloveniji in vsej Evropski Uniji ne določa odstranitve ustrezno obravnavanih mrtvih zob. Seveda v mnogih primerih pojmu ustreznega koreninskega zdravljenja ne moremo zadostiti in predlagamo odstranitev zoba.

Lep dan še naprej!