Slavica sprašuje:

Lepo pozdravljeni!

Kar nekaj vaših mnenj, oziroma odgovorov sem že prebrala in so mi veliko razjasnili. Zdaj pa vas prosim še za nekaj pojasnil.

Pred nekaj dnevi so mi v eni od hrvaških stomatoloških ordinacij naredili preračun za implatološki poseg na zgornji čeljusti, ker imam po njihovi presoji pod zdajšnjim mostičkom popolnoma uničene zobe in bi morala dati vse skupaj odstraniti. Mostiček imam v dveh delih čez celo zgornjo čeljust. 
Ta predračun vključuje šest implantantov s posegom vred, šivanje, recepte, odvzem odtisa, convertibile abutment, začasno protezo, Toronto most, vijak za torinto, toronto cilindre in healing abutment ( ne vem kaj to je). Vse skupaj znaša 7600 evrov.

Cena  je verjetno kar vredu. Koliko bi to zneslo pri vas? Še vedno me namreč bolj zanimajo tovrstne usluge pri nas v Sloveniji. Samo če bi bila razlika prevelika, pa...

Ampak zdaj, ko sem zvedela, kakšno je moje stanje, sem se začela bolj zanimati za vse skupaj. In tako sem prišla tudi do posega All-on-4, ki pa je cenovno veliko dostopnejši tudi pri nas, če sem prav razumela. 

Zanima pa me, v čem je klasična implantacija ( ki sem jo navedla zgoraj) boljša od All-on-4? Ali ima slednja krajši "rok trajanja". Kako je z nadaljnim vzdrževanjem pri enem ali drugem postopku. Kaj mi vi oriporočate? Ali All-on-4 izvajate tudi pri vas? Koliko časa je čakalna doba?

Za odgovore že vnaprej hvala.
Slavica


Zobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spoštovani!

Število zobnih vsadkov izbiramo glede na pogoje, ki jih v čeljusti imamo: velikost loka, kvaliteta kosti, razpoložljiva količina kosti, tip nadomestko, ki bi ga vsadki nosili...Šest vsadkov v zg. čeljusti je navadno število, ki podpira fiksno konstrukcijo. Štieje vsadki v zg. čeljusti ponavadi nosijo snemno konstrukcijo (torej protezo), v nekaterih pogojih pa lahko tudi fiksno. Čas oskrbe, način operacije, način vzdrževanja itd. niso odvisni od števila vstavljenih vsadkov. Cena posega:
Fiksna konstrukcija na šestih vsadkih:
-750 Eur (vsadek) X 6 = 4500 Eur
-420 Eur (krona na vsadku) X 6 = 2520 Eur 
-210Eur (vmesni člen) X 6 = 1260 Eur
Skupaj: 8280 Eur - 10% = 7400 Eur
V ceno so všteti vsi posegi od začetka do končnega cilja vključno z začasnim nadomestko (vse kar ste tudi sami našteli)
Fiksna konstrukcija na štirih vsadkih:
-750 Eur (vsadek) X 4 = 3000 Eur
-420 Eur (krona na vsadku) X 4 = 1680 Eur
-210 Eur (vmesni člen) X 8 = 1680 Eur
Skupaj: 6360 Eur -10 % = 5700 Eur
S čakalno dobo se poiskušamo prilagoditi posamezniku in njegovim potrebam. 

Lep dan še naprej!