Mojca sprašuje:

Spoštovani!

Želela bi imeti bolj bele zobe.
Stara sem 53 let in moji zobje so vedno bolj temno obarvani, čeprav ne kadim in le občasno pijem kavo. Vse bolj je tudi opazen odmik zob od dlesni ter tudi razmaki med zobmi. Sicer redno skrbim za higieno zob, prav tako dokaj redno obiskujem zobozdravnika.
Zobno sklenino sem tudi že poskušala "pobeliti" pod strokovnim nadzorom zobozdravnika (zobozdravnik ni bil navdušen nad mojo željo z beljenjem!), vendar postopka nisem speljala do konca, saj me je zelo skelelo, prav tako sem se bala trajnih poškodb sklenine.

Z lepimi pozdravi,

Mojca 


Zobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spoštovani!

Zobje s časom postajajo temnejši, kar je lahko posledica nečistoč, ki se nabirajo na površini sklenine ali pa posledica sprememb v strukturi sklenine. Z leti sklenina zori, njena kakovost (gostota, urejenost kristalov...) je vse boljša, kar pomeni večjo odpornost na gnilobne procese, hkrati pa tudi večja prepustnost za svetlobo, kar pomeni da barva dentina (temno rjava) bolj proseva skozi sklenino. Odstranjevanje nečistoč je dokaj enostavno, v kolikor pa želimo spremeniti samo strukturo pa je seveda potrebno beljenje (sprememba urejenosti kristalov v površinski plasti sklenine), kar pomeni tudi neko kemično poškodbo.
V kolikor se vam zobje premikajo v smislu razmikanja, klinične krone pa postajajo vse daljše, je vsekakor potrebno pomisliti na parodontalno bolezen. Priporočam RTG diagnostiko.

Lep dan še naprej!