Nina sprašuje:

Pozdravljeni!

Pred mnogimi leti sem v nesreči potolkla zgornje štiri zobke (2,1,1,2). Socialen mostiček sem nosila 13 let, razen grdega izgleda tega mostička pa nisem imela nikoli težav z polomljenimi zobki. Ko sem pa lani šla v mejavo mostička na kovinsko porcelanskega, so se začele težave. Dvojka, ki je bila vsa ta leta živa, je začela zelo boleti. Slika bp.  Kar pa me je v parih mesecih začela še dlesen peči nad mostičkom in krvaveti. Ugotovljeno, da gre za alergijo in so mi ga po 6 mesecih nošenja dol sneli. Od takrat pa me boli tudi druga dvojka, ki pa že od nesreče dalje nosi štift. Živo dvojko je zdravil in je zdaj polnjena a me še vedno boli, slika pa spet kaže, da je vse ok! Tista dvojka s štiftom pa nima zadostno polnjeno korenino že 25 let. Pravi da tega ne more popraviti, ker ta štift ne gre ven. Vse to razumem.  Ne razumem pa tega, da bi on kmalu na obstoječe stanje delal cirkonski mostiček. Kakšno tveganje to pomeni zame?  Nenazadnje sem v pol leta šla dvakrat čez demontažo mostička, in nazadje je šlo s precej sile dol, res je bilo grozno, ko kar ni hotelo dol!  Zlomljeno naj ne bi bilo nič. Kaj bi naredili vi, če bi bila vaša pacientka?  Resnično me skrbi za te zobke, saj še po toliko letih nisem prebolela te izgube, ki je močno vplivala na mojo samozavest. Za odgovor se vam iz srca zahvaljujem in vam želim lep dan.



Zobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spoštovani!

Odločitev glede nove protetične konstrukcije na nosilce, ki so avitalni, v vsakem primeru nosi določeno tveganje. Na vsak način poiskusimo stanje nosilcev približati optimalnemu (popraviti obstoječe polnitve, vstaviti zatiče...). Ocenitev prognoze je težka, ključni moment , ki vpliva nanjo, pa je velikost oziroma prisotnost obstoječih periapikalnih procesov. Za odgovor bi si moral ogledati rtg posnetek (lokalni ali pregledni). V kolikor je mogoče mi ga lahko posredujete po elektronski pošti.

Lep dan še naprej!