Mateja sprašuje:

Lepo pozdravljeni,

na vas se obračam z vprašanjem. Zadnjih nekaj let opažam nenavaden občutek na predelu desnega ušesa (kot bi imela na tem predelu poveznjeno neko posodo - občutek blagega pritiska... hitrjše izenačevanje višinske razlike v desnem ušesu kot v levem. Hitro mi začne pokati. Zelo redko se pojavi tudi prava bolečina), bila sem na pregledu ORL in pravijo, da je z ušesom vse v redu.
Imam pa na desni strani polnitev zob 6 in 7 zgoraj. 8 zgoraj je odstranjena. SPodaj prav tako polnitev zob 5 in 6. 8 odstranjena.
Iz CT slike je razvidno, da se na področju desno zgoraj (nad zobom 7 in na predelu nad odrtanjenim modrostnim zobom) dogaja nek vnetni proces (granulom).
Zanima me, če mislite, da je občutek v moje desnem ušesu povezan s temi zgornjimi zobmi. Slišala sem namreč, da so težave sluhom povezane s spodnjo čeljustjo..

Zanima me, kako se ponavadi zdravi granulom na področju osmice, na mestu, ki ej tako težko dostopno. Ali se do tega mesta dostopa tudi skozi nos in kakšne so v tem primeru posledice za pacienta?

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor,
Lep pozdrav, Mateja


Zobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spoštovani!

Menim da povezava med opisanimi problemi z zobmi in ušesi ne obstaja. Za koreninsko zdravljenje modrostnika se odločamo, če je praktično izvedljivo (dostopnost, morfologija kanalov...). V kolikor je terapija neizvedljiva ga izruvamo. Nisem še slišal za terapijo skozi nos.

Lep dan še naprej!