Vesna sprašuje:

Pozdravljeni.
V kolikor vam čas dopušča, prosim, da preberete in vas prosim tudi za odgovor.
Na vas se obračam, ker sem prepričana, da boste razumeli moj problem, saj imate koncesijo in vgrajujete tudi implantate.
Z mojo zobozdravnico - preko ZZZS, sva dogovorjeni, da mi uredi zobovje v zgornji, pa tudi v spodnji čeljusti, saj mi manjka kar nekaj zob, potrebno pa je tudi zamenjati stare mostičke.
Trenutno je največji problem to, da mi spodaj desno manjkajo zadnji štirje zobje in ker ni kam vezati fiksni mostiček, mi zobozdravnica predlaga snemno protezo, kar mi pa ne ustreza preveč, saj bi osebno raje imela fiksni mostiček.
Zanima me ali se da vstaviti implantat  namesto zadnjega zoba in sicer brez krone, na katerega bi se potem povezalo mostiček in koliko bi to stalo?
Pa še to - pozabila sem omeniti, da sem stara 60-let.

Hvala in lep dan

Vesna
Zobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spoštovani!

V kolikor pravilno razumem napisano je zadnji zob spodaj desno trojka ali štirica. V takem primeru je potrebno vstaviti dva vsadka ( na pozicijo 4 in 6) , ki podpirata mostiček. Protetično delo v tem primeru ni vezano z obstoječimi zobmi, kar je strokovno sprejemljivo. Vstavitev enega vsadka pri tako skrajšani zobni vrsti ne bi bila primerna.

Lep dan še naprej!