Ana sprašuje:

Že iz otroštva redno hodim k zpbozdravniku ker sem že kot otrok imela karies. Redno hodim na preglede vse plombice imam zamenjane na bele. 
Zadnje čase imam pa občutek da so moje zobe bolj občutljive in da imam nek čuden občutek, ni bolečina ali skeljenje ampaj ko da imam zlizano prlombo in da na trenutke začutim špikanje.
Sem že povedala svoji zobozdravnici smo naredili tudi ortopan videti ni nič da bi bilo narobe. Ortopan sva naredile slabih 2 meseca nazaj. Ali mi lahko svetujete kaj lahko naredim, kupim kakšno kremo, posebno ščetko ali..
Trenutno imam največ težav z plombico med 1ko in 2ko levo. tam sem imela manjši karies ki je tako bil saniran da se skoraj ne opazi spet mi je zobozdravnica rekla da je vse v redu zato pa tudi upam da imate vi kakšen predlog zame.

Hvala vnaprej za odgovor!


Zobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

SpoštovanI!

Dogajanje, ki ga opisujete, je največkrat posledica preobčutljivosti zobnih vratov. Negativni občutki se lahko pojavijo pri spremembah osmotskega tlaka (sladko, kislo, slano...) ali spremembah temperature.  Zobni vrat je področje na zobni korenini, tik pod skleninskim robom. Če ni pokrit z dlesnijo postane zob občutljiv. Dogajanje ni alarmatno in ga je moč omiliti s premazom zobnih vratov ali uporabo zobnih past proti preobčutljivosti. Vseakor je potrebno pred končno diagnozo izključiti dogajana, ki lahko resno ogrozijo zdravje zoba (karies...).

Lep dan še naprej!