POLONA sprašuje:

Spoštovani,
ob močnejšem ugrizu se mi je pojavil čuden občutek na štirici zgoraj levo, na kateri imam že približno 25 let porcelansko prevleko, ki je bila vmes enkrat zamenjana (zatič in krona).
Sedaj sem od nesrečnega ugriza naprej čutim majav zob in neprijeten občutek. Zobozdravnik je opazil to majavost, rahlo ga je obrusil, ker se mu je zdel previsok. Prišlo je do rahlega izboljšanja glede majavosti, vendar ta še vedno vztraja. Močno me skrbi, ker mi je zobozdravnik kot možen razlog majanja omenil pok korenine, vendar na podlagi rentgenskega posnetka tega ni mogel potrditi. Najbolj me skrbi, kaj lahko pričakujem. Ne bi rada, da bi se stanje z neukrepanjem še poslabšalo, bojim se, da ne bi prišlo do kakšnega hujšega vnetja, propadanja kosti ali kaj vem kaj je vse možno..
Lepo prosim za odgovor, kaj storiti.
Hvala in lepo pozdravljeni.
Polona


Zobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spoštovani!

Glede na napisano menim, da bi bila lahko vzrok za majavost prevleke poka korenine. Vertikalne poke so največkrat nerešljiv problem in zob ponavadi izgubimo. Na rtg posnetku je poko vsaj v začetni fazi težko ali nemogoče prikazati. Horizontalne poke v področju zobnega vratu je mogoče rešiti z izdelavo novega koreninskega zatiča in krone. Poke v predelu vrška korenine lahko rešimo z apikotomijo. Sredinski del korenine je ponavadi najbolj problematičen saj omenjeni dve rešitvi tu ne prideta v poštev. V kolikor se je poka resnično pojavila, se bo na tem mestu na dlesni pojavilo vnetje, mobilnost zoba se bo povečevala, pojavile se bodo tudi bolečine.

Lep dan še naprej!