Gabrijela sprašuje:

Pozdravljeni, pišem vam ker sem rahlo obupana. Pred mesecem mi je osebni zobozdravnik izpulil 2-ko levo zgoraj in izdelal akrilatni začasni mostiček, na 3-ko (sem ga morala seveda plačati 64 eur), in mi je že naslednji dan odpadel. Po ponovnem lepljenju mi je držal dobra dva tedna, ko sem morala k dežurnemu, da ga ponovno začasno nalepi-izkazalo se je tudi, da ima sedaj akrilatna krona za 3. na katero je obešen mostiček že lepo luknjo, pa seveda je bilo treba lepljenje plačati in zdaj po 5 dneh je spet popustilo. Moj zobozdravnik je do konec avgusta na dopustu. Zdaj res več ne vem kaj naj, ali naj zdaj vsake 5 dni grem k dežurnemu in za slabih pet minut dela plačujem kar bo tako ali tako popustilo. Naj omenim še to, da kakšne bolj kompaktnehrane niti pogledat ne upam kaj šele da bi jo jedla, saj imam tako službo da sem skozi v kontaktu z ljudmi, in ne morem imeti luknje. Res nevem kaj naj, saj moram za fiksni mostiček počakat vsaj pol leta in kaj če bo s tistim isto. Ostale zobe imam urejene ampak sem vseeno popolnoma razočarana nad tem kako pri nas deluje zobozdravstvo, plačaš za šlamparijo….


Zobozdravnik Tomaž Rotar odgovarja:

Spoštovani!

Situacijo, ki jo opisujete rešujemo s snemnim začasnim nadomestkom (mini proteza), ki jo snemate ponoči in med čiščenjem zobovja. Leplenje nadomestka na sosednje zobe je največkrat neuspešno. Imate dve trajni rešitvi:
-izdelava mosta, ki je sicer doktrinarna rešitev, vendar radikalna, saj je potrebno brušenje sosednjih zob (cena; 210 X 3 = 630 Eur)
-vstavitev vsadka (implant), ki je vsekakor boljša rešitev, saj ni potrebno brušenje sosedov (cena ; 750 Eur (vsadek) + 420 Eur (krona na vsadku).
Cena začasnega nadomestka in vsi spremljajoči postopki so vključeni v omenjeno ceno. Vsak nadomestek ima garancijo (tudi začasni)
Upam, da boste kmalu rešili svoj problem.

Lep dan še naprej!